Uzmanlar uyarıyor: Dikkat kışın su içmeyi unutmayın

Uzmanlar uyarıyor: Dikkat kışın su içmeyi unutmayın

Kış mevsiminin gelmesi ile birçok alışkanlığımız değişti. Peki, kışın su içmeyi unutursak ne olur? Günde ne kadar su içmeliyiz? Yeteri kadar su içmezsek ne olur? Bu gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Kış mevsiminin gelmesi ile beraber birçok alışkanlığımız değişerek yerini mevsimsel alışkanlıklarımız aldı. Yeme içmeden giyinmeye birçok alışkanlığımız değişti. Değişen alışkanlıklarımızın içinde beslenme ve su tüketim alışkanlıkları da yer alıyor. Hangi mevsimde olursak olalım sağlığımızı korumak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını sürdürmek gerekiyor. Bu alışkanlıkların başında da yeterli miktarda su ve sıvı tüketmek geliyor. Peki, kışın su içmeyi unutursak ne olur? Günden ne kadar su içmeliyiz? Yeteri kadar su içmezsek neler olur? Bu gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

su.jpg

GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİYİZ?

Uzmanların tavsiyelerine göre, “Her gün 6-8 bardak, 2-2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Yeterli miktarda su ve sıvı tüketmediğinizi düşünüyorsanız susama hissinizi beklemeden gün içinde su tüketmeye özen gösterin. Suyu görebileceğiniz yerlerde, masanızda, aracınızda, çantanızda bulundurmak su tüketimini hatırlamaya yardımcı olabilir. Çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi vücuttan su atımına yol açabilir. Çay ve kahve tüketimini ılımlı düzeyde tutup aynı oranda su tüketmeye özen gösterin. Su içmekte zorlanıyorsanız suyunuzu daha sıcak ya da soğuk tüketebilir, suyun içine limon dilimleri, salatalık, nane, tarçın gibi taze sebze, meyveler ve baharatlar ekleyerek içimi daha keyifli hale getirebilirsiniz. Telefonunuza su içmeyi hatırlatan farklı uygulamalar indirebilir, günlük sıvı alımınızı da değerlendirebilirsiniz.”

su1.jpg

NEDEN SU İÇMELİYİZ?

Uzmanların açıklamalarına göre, “Su yediğiniz besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak sindirim sisteminin mükemmel çalışmasını sağlar. Cilt hücrelerini tamir ederek, cildin esnekliğini arttırır. Bu da cildin daha parlak ve daha canlı görünmesiyle sonuçlanır. Aynı zamanda saçların daha yumuşak ve parlak görünmesine yardım eder. Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat problemi gibi beyin fonksiyonlarını düzenler. Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur. Kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar. Bağırsak sağlığını düzenler. Metabolizmayı daha fazla çalıştırır. Böylece daha fazla kalori yakmış olursunuz. Ilık su, aynı zamanda vücuttaki yağların parçalanmasını sağlar. Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler. Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur. Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.

su2.jpg

YETERİ KADAR SU İÇMEZSEK NELER OLUR?

Su ve diğer içecekler hücrelerin, dokuların ve organların çalışması, besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılması ve vücut ısısının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Hücrelerin yaşamsal işlevlerini yerine getirmesinde vücudun su dengesinin korunması oldukça önemlidir. Bu dengenin korunmasına "hidrasyon" denir. Vücudun solunum, idrar, ter ve dışkı ile kaybettiği suyu içecekler ve yiyecekler ile yerine koyması ve hidrasyonun sağlanması önemlidir. Bu denge korunamaz ve vücuttan su kaybı gerçekleşirse buna “dehidratasyon” denir ve ileri düzeyde dehidratasyon sağlığı tehdit edebilir.

Kaynak:Faruk Gökyurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.