Veteriner hekimler uyardı: Bir keklik binlerce keneyi yayabilir

Veteriner hekimler uyardı: Bir keklik binlerce keneyi yayabilir

Artan kene vakalarına karşı doğaya salınan kekliklerin etkisi tartışmaya neden oldu. Ulus’a konuşan TVHB Başkanı Ali Eroğlu, “Bir keklik, bir keneyi yok ederken binlercesinin yayılmasına sebep olabilir” dedi.

Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kene vakalarında artış yaşanmaya başladı. Artan kene vakalarına karşı yetkilikler tarafından binlerce keklik doğaya salındı. Ancak bu uygulamanın gerçekten etkili olup olmadığı, kamuoyunda olduğu kadar uzmanlar arasında da tartışmalı bir konu haline geldi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, kekliklerin kene mücadelesinde kullanılmasıyla ilgili Ulus’a önemli değerlendirmelerde bulundu. Kekliklerin keneleri toplarken üzerlerine yapışmalarına da neden olduğunu belirten Eroğlu, “Bir keklik, bir keneyi yok ederken binlercesinin yayılmasına sebep olabilir” dedi. Eroğlu, kekliklerin ancak kontrollü bir şekilde kullanılması durumunda faydalı olabileceğini ifade etti.

ali.jpg

KEKLİKLERİN KENE MÜCADELESİNDEKİ ÇİFTE ETKİSİ

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye’de artan kene vakalarına karşı bazı bölgelerde kekliklerin doğaya salınması yönünde uygulamalar sürerken, uzmanlardan bu yöntemin etkisiz ve riskli olabileceğine dair uyarılar gelmeye devam ediyor. Kekliklerin keneleri topladığı yönündeki algının doğru ancak eksik olduğunu ifade eden Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Bizim hocalarımızın ifadelerine göre keklikler keneleri toplarken aynı zamanda vücutlarına da yapışmalarına neden oluyorlar. Keneler konakçı üzerinde, yani kekliğin üzerinde süratle çoğalıyor ve yumurtluyor. Bu yumurtalar daha sonra binlerce yeni keneye dönüşüyor. Dolayısıyla keklikler bir yandan keneleri toplarken, öte yandan onların çoğalmasına da istemeden katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

keklik-1.jpg

BİR DİŞİ KENEDEN BİNLERCE TEHLİKE

Kekliklerle yapılan kene mücadelesinin oldukça tartışmalı bir konu olduğunu Eroğlu, “Bu yöntem gerçekten etkili olsaydı, bugün çok daha yaygın bir şekilde kullanılıyor olurdu. Ancak dikkat ederseniz, bu konu kamuoyunda bile çok fazla gündeme gelmiyor. Çünkü bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış bir yöntem değil” ifadelerini kullandı. Kekliklerin keneleri toplayarak doğrudan bir fayda sağlayabileceği yönündeki görüşlerin yanıltıcı olabileceğini söyleyen Eroğlu, bu hayvanların aynı zamanda taşıyıcı olabileceğine dikkat çekerek şunları aktardı:

“Bir keklik bir keneyi ortadan kaldırmak isterken binlercesinin çoğalmasına neden olabilir. Çünkü dişi keneler, konakçıya bu ister keklik, ister insan, ister başka bir hayvan olsun, tutunarak yaklaşık 2 bin ile 20 bin arasında yumurta bırakıyor. Yumurtladıktan sonra ölse bile, birkaç ay içinde o tek bir dişiden binlerce yeni kene ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla keklik ya da diğer hayvanların kene mücadelesinde kullanılması çok mantıklı değil. Bu yöntem, her ne kadar anlık bir çözüm gibi görünse de uzun vadede geçici ve kalıcı bir çözüm sunmuyor.”

kene-2.jpg

KEKLİK TEK BAŞINA ETKİLİ DEĞİL

Kekliklerin doğaya bırakılmasının sadece geçici bir yöntem olduğunu belirten Eroğlu, “Keklikler doğaya salındıktan sonra tekrar toplanarak üzerlerindeki keneler alınabilir ve bu keneler etkisiz hale getirilebilir. Bu yöntem daha mantıklı görünüyor” dedi. Kekliklerin doğaya bırakılmasının tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Eroğlu, “Kekliklerin keneleri tamamen ortadan kaldırması mümkün değil. Bu sadece kene ile mücadelede kullanılan yöntemlerden biri” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.