Veterinerler konuştu: Konuşulacak seviyeyi geçti

Veterinerler konuştu: Konuşulacak seviyeyi geçti

Son dönemlerde ülke gündeminden düşmeyen sokak köpeği problemi hakkında gazetemize konuşan veteriner hekimler, Türkiye'de bu durumun çoktan konuşulabilecek seviyeyi geçtiğini ve acilen yetkililerin çözüm getirmesini söylediler.

Son dönemlerde ülke gündeminden düşmeyen başıboş sokak köpeği sorunu artarak devam ediyor… Bu noktada yetkililerin alacağı önlemlilerin yanı sıra bunları yaparken hayvanların canını yakmadan çözüm önerisi bulmakta oldukça önemli. Sokak köpeği problemi hakkında gazetemize konuşan veteriner hekimler, Türkiye'de başıboş sokak köpeği durumun çoktan konuşulabilecek seviyeyi geçtiğini ve acilen yetkililer tarafından çözüme kavuşturulmasını gerektiğini dile getirdiler. Çözüm noktaları konusunda da ilk işe alfa birey köpeklerin toplanarak, kısırlaştırılması ve barınakta yaşamına devam etmesi gerektiğinin altını çizdiler. Veteriner hekimler, belediyelerin sorunun çözümü konusunda alan değiştirdiğini fakat bunun kısa vade de bir çözüm olduğunu hatta hayvanların alan değiştirildiği zaman daha da saldırganlaştığını vurguladılar.

genel.jpg

"ALFA KÖPEKLER TESPİT EDİLMELİ”

Şehir hayatının ağır baskısı ve stresi ile kırsala dönememe durumunun birleşmesiyle hayvanlara, kırsala olan özleminin sokak hayvanlarında gidermeye başladığını aktaran Veteriner Hekim Hüseyin Dereli, bu durumun sokak hayvanlarına olan popülasyonunu arttırdığını söyledi. Asıl problemin sokak hayvanlarının artması değil, saldırgan olanlarının sayısının giderek artması olduğunu ifade etti.

Öncelikle sokakta saldırgan olan köpeklerin tespit edilmesinin gerektiğini belirten Dereli, “Bunlar hangileri dersek, çete kuran alfa birey köpeklerdir. Onların liderliğinde insanlara karşı baskın bir durum oluşturuyorlar. Bunun önlenmesi lazım. Barınaklara taşınacak, kısırlaştırılacak ve ömürlerinin kalan kısmı orada sürdürülmesi sağlanacak. Diğer hayvanlarda büyük gruplar halinde değil de daha küçük gruplar halinde yaşamlarını devam etmelerine müsaade etmek lazım. Tamamen de bunları hayatımızdan çıkartmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye'de bu durumun çoktan konuşulabilecek seviyeyi geçtiğini vurgulayan Dereli, “Çok zarar gören insanlar var. Acilen belediyeler, devlet kurumları, veteriner hekimler bu sorunu samimiyetle çözme konusunda gayret göstermeleri gerekli. Çünkü nihayetinde insanımız da değerli. Onların da canı yanıyor. Kimsenin canı yanmasın” diyerek sözlerini noktaladı.

kopek.jpg

KISIRLAŞTIRMAK OLDUKÇA ÖNEMLİ

Sokak hayvanlarının saldırganlaşmasına neden olacak faktörlere değinen Veteriner Hekim Anıl Demirel, “Sokakta yaşayan canlının sokakta yaşamaya devam için toplum içerisinde yaşamaya alışması ve öğrenmesi gerekir. Başka bir şekilde toplum içerisinde, şehir hayatında yaşama şansı çok fazla mümkün değil. Hayvanları salgınlaştıran çevresel faktörler elemine edilecek olursa, sokakta yaşayan canlar da çok daha rahat hayatlarını idame ettirebilirler” ifadelerini kullandı.

Kontrol altına alabilmek adına kısırlaştırmanın oldukça önemli olduğuna değinen Demirel, sözlerine şu cümlelerde devam etti: Kısırlaştırmak, kontrol altına alabilmek kesinlikle önemli. Çünkü kızgınlık dönemi içerisindeki özellikle köpekler ve kediler sürüsünü korumak ister ve dışarıdan gelen çevresel bir faktöre karşı anormal tepkiler verebilir. Eğer kısırlaştırarak, onların gıda ve su ihtiyacını karşılarsak aslında onların toplum içerisinde çok daha rahat yaşamalarına sebebiyet verebilir diye düşünüyorum.”

veteriner-hekim-huseyin-dereliii.jpg

ALAN DEĞİŞTİRMEK KISA VADEDE ÇÖZÜM

Sokak hayvanlarının çözümü konusunda belediyelerin yapmış olduğu hatalardan birinin hayvanı mevcut yaşadığı alandan alarak başka bir alana bırakmasının olduğunu söyleyen Veteriner Sağlık Teknisyeni Orhan Tunçöz, bu sorunun kısa vadede bir çözümü olduğunu belirtti. Belli bölgede kısırlaştırarak ve temel ihtiyaçlarını karşılayarak bir düzen oluşturulduğunda daha etkili bir süreç olacağını ifade eden Tunçöz, şunları aktardı:

“Alan değiştirme bir süre idare ediyor ama akabinde orada tekrar bir koloni oluşturup alfa köpeği başa aldıklarında tekrardan o bölgeyi sahiplenip çevreye, insanlara zarar vermeye başlıyorlar. Sınırlı alanlar içerisinde yaşayıp, üremelerini kontrol altında tutarak hayatlarına devam etmelerini sağlarsak daha iyi sonuçlar çıkacaktır. Sürekli yer değişikliği olduğunda hayvanın güvenli bölgesini oluşturması zaman alıyor. Bu yüzden de belli bir alanda yaşayan canlının, o alanda hayatını idame ettirmesine izin vermekte açıkçası problemi çözebilmek anlamında önemli.”

Kaynak:RÜVEYDA ASLIİPEK / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.