Vicdani İKİLEM

Vicdani İKİLEM

Ankara Forum AVM’nin girişinde ‘açız’ yazılı bir karton tutan kadın sürücülerden yardım istedi. Bu tür manzaralara alışan Başkentliler yardım edip etmemek arasında kararsız kaldı.

Ankara Forum AVM’nin girişinde siyah kıyafetli bir kadın elinde tuttuğu ‘açız’ yazılı bir kartonla geçen araçlardan yardım istedi. Siyahlar içindeki kadının elindeki beyaz karton insanların ilgisini çekti. Bu manzaraya şahit olan vatandaşlar tuhaf bakışlarla kadını izledi. Yardım isteyen kadına kimi araç sürücüleri para yardımında bulundu. Araçlarında ilerleyen bazı vatandaşlar da bu durumu bir duygu sömürüsü olarak karşıladı ve camlarını kapatarak tuhaf bakışlarla oradan uzaklaştılar. Ankara Forum’a gelen vatandaşların karşılaştığı bu manzara çoğu insanı yardım edip etmemek arasında kararsızlığa sevk etti. Son dönemde Ankara’da artan dilenciliği sömürü olarak algılayan vatandaşlar el açanlara karşı duyarsızlaştı.

CAYDIRICILIK YETERSİZ
Geçtiğimiz ay içerisinde Başkent’te zabıta ve polis ekiplerinin ortak çalışmasıyla dilencilere yönelik operasyon yapılmıştı. Operasyonda yakalanan çoğu Suriyeli yaklaşık 60 dilenci, toplama merkezlerine götürülmüştü. Başkent’te 10 zabıta, 14 asayiş, 6 çocuk şube ekibi olmak üzere toplam 10 ekip ve yaklaşık 100 personelle 5 merkez ilçe ile Sincan ve Etimesgut ilçelerinde dilencilere yönelik operasyon gerçekleştirilmişti.

İşlek kavşaklarda bebekleriyle duygu sömürüsü yaparak dilencilik yapan çoğu Suriyeli yaklaşık 60 dilenci yakalanmıştı.

 Özellikle daha işlek olan Turan Güneş, Oran Kavşağı, Mevlana Bulvarı, Ulus gibi bölgelerde insanlara duygu sömürüsü yaparak kazanç sağlamaya çalışan kişiler arttı. Zabıta ekipleri tarafından yakalanan dilencilerden kimisi kirasını ödemek için, kimi de çocuğunun karnını doyurmak için dilencilik yaptığını ileri sürüyor. Yapılan operasyonlara rağmen dilencilik faaliyetlerinde azalma olmuyor. Yakalanan dilencileri birkaç gün sonra caddelerde tekrar aynı şekilde sömürüye devam ediyor. Vatandaşlar yakalanan dilencilere uygulanan cezaların caydırıcı olmadığını söylüyor. 

Dilenci kılığına giren zabıta 10 dakikada 80 TL topladı!
Geçtiğimiz ay içerisinde Uşak'ta Belediye Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, insanların dilencilere karşı hassasiyetini ölçmek adına farklı bir sosyal deneye imza attı. Dilenci kılığına giren zabıta personeli 10 dakika gibi kısa bir sürede yaklaşık 80 lira topladı. İnsanların duygularıyla oynayan dilencilere karşı vatandaşları bilinçlendirmek için yapılan çalışma kapsamında Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı personel dilenci kılığına girdi. Dilenci kılığına giren Zabıta personeli kentin en işlek yeri olan İsmetpaşa Caddesi’nde ağzına maske takarak ve sakat taklidi yaparak insanlardan yardım dilenmeye başladı. Vatandaşların birçoğunun yardımda bulunduğu Zabıta personeli 10 dakika gibi kısa bir sürede yaklaşık 80 lira topladı. Yapılan çalışma sonunda vatandaşlar dilencilere karşı daha dikkatli olacaklarını dile getirdiler.

CEZASI SADECE 109 TL
Daha önce 765 sayılı Türk Ceza Kanununda “Dilencilik” suç olarak sayılmakta iken yapılan yasal düzenleme ile 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanununda bu hüküm ortadan kaldırılmış ve sadece küçük çocukları ve kendisini idare edemeyecek düzeyde insanları dilendirenlerin tespit edilmesi halinde bu kişiler hakkında adli işlem yapılması gerektiği hükmü getirilmiştir.
Günümüzde; 30/03/2005 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5326 sayılı Kabahatler Kanununun Dilencilik başlıklı 33. maddesi;1) Dilencilik yapan kişiye, elli Türk Lirası (bu ceza 2017 yılı için 109 TL. dir) idarî para cezası verilir. Ayrıca, dilencilikten elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.
(2) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına ve el koymaya kolluk veya belediye zabıta görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülkî amir veya belediye encümeni karar verir.” şeklinde izahat yapılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.