YAŞATMA ÖKÜZ'Ü YAŞAR

YAŞATMA ÖKÜZ'Ü YAŞAR

Batıkent'teki "okul dibine Öküz Bar" rezaletiyle ilgili tüm yetkilileri arayarak, yönetmelik ihlali ile vatandaşın tepkisini ilettik ve "Bu öküzlüğe göz yummaya devam edecek misiniz?" diye sorduk. İçişleri ve Milli Eğitim ile Valilik ve emniyet yetkililer

GÖZLER FETHİ YAŞAR'DA

Şimdi gözler, Öküz Bar'a ruhsat veren Yenimahalle Belediye Başkanı CHP'li Fethi Yaşar'a çevrilmiş durumda. Hem çocuklara kötü örnek olması hem de yüksek müzik sesi yayması nedeniyle vatandaşın tepkisini çeken Öküz Bar'ın oradan kaldırılması bekleniyor. Vatandaş Başkan Fethi Yaşar'a "Yaşatma şu öküzü Sayın Yaşar" diye sesleniyor.

ÖKÜZ'ÜN KAPI OYUNU

Öte yandan Öküz Bar'a ruhsat verilirken "kapı oyunu" oynandığı saptandı. Mevzuat'a göre okul çevresine içkili mekan açılamaz. Aradaki mesafe "kapıdan kapıya" en az 100 metre olmalı. Öküz Bar'ın binası ile çevresindeki okullar birbirlerine 100 metreden daha yakın. Fakat Öküz Bar'ın "kapısı" okulun kapısına en uzak yere yapılmış. Böylece mevzuat etrafından dönülmüş. Vatandaş "Burada büyük bir kandırmaca var. Bu bile öküzün kapatılması için yeterli" diyor.

 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

Yenimahalle sınırları içindeki Batıkent'te bir süredir yaşanan "okul dibine Öküz Bar rezaleti"yle ilgili tüm yetkilileri arayarak, yönetmelik ihlali ile vatandaşın tepkisini ilettik ve "Bu öküzlüğe göz yummaya devam edecek misiniz?" diye sorduk. İçişleri ve Milli Eğitim ile Valilik ve emniyet yetkilileri topu Yenimahalle Belediyesi'ne atarak "Ruhsatı veren onlar, o barı ancak onlar kapatabilir" dedi.

GÖZLER FETHİ YAŞAR'DA

Şimdi Gözler, Öküz Bar'a ruhsat veren Yenimahalle Belediye Başkanı CHP'li Fethi Yaşar'a çevrilmiş durumda. Hem çocuklara kötü örnek olması hem de yüksek müzik sesi yayması nedeniyle vatandaşın tepkisini çeken Öküz Bar'ın oradan kaldırılması bekleniyor. Vatandaş Başkan Fethi Yaşar'a "Yaşatma şu öküzü Sayın Yaşar" diye sesleniyor.

ÖKÜZ'ÜN KAPI OYUNU

Yetkililer bir de ilginç detay bilgi verdiler. Öküz Bar'a ruhsat verilirken "kapı oyunu" oynanmış. Mevzuat'a göre okul çevresine içkili mekan açılamaz. Aradaki mesafe "kapıdan kapıya" en az 100 metre olmalı. Öküz Bar'ın binası ile çevresindeki okullar birbirlerine 100 metreden daha yakın. Fakat Öküz Bar'ın "kapısı" okulun kapısına en uzak yere yapılmış. Böylece mevzuat etrafından dönülmüş. Vatandaş "Burada büyük bir kandırmaca var. Bu bile öküzün kapatılması için yeterli" diyor.

İLGİLİ YETKİLİLER NE DEDİ:

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Birimi: “İş Yeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği’nde yazıyor. Oradaki açılan işletmeler için ilçe belediyeler sorumlu. Okulun açılması için ilçe milli eğitim sorumludur. Mevzu İçişleri Bakanlığı’nı şu bağlamda ilgilendiriyor: oraya işletme iznini belediye veriyor. Belediye yönetmeliği uygularken, yönetmenliğin uygulanmasında bir sıkıntıyla karşılaşılırsa bize bir görüş soruyor. Belediyeden görüş gelip gelmeme noktasında detay veremem. Sadece mevzuat anlamında bilgi verebilirim. Mevzuatta da açık hükümler var. Eğer çok komplike bir sorun olursa yani mevzuatta açık bir konuyu açıp sormaz. Zaten kanunen de yetkili idare orasıdır. Ama komplike bir iş olur işin içinden çıkamaz bir sürü mevzuatı ilgilendirir o zaman görüş sorabilir. Bu yine kendi inisiyatifinde olan bir şeydir.”

MEVZUATIN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Ankara Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt: “Bizim herhangi bir şekilde oradaki barı kaldırma yetkimiz yok. Böyle bir bar 100 metre kapsam dahilinde yapıldıysa biz buna çok ciddi itiraz ederiz. 100 metre sınırlamasının da doğru olduğuna inanmıyorum. Çünkü çocukların böyle bir mekana yakın olmasını doğru bulmuyoruz. Olayın ardından müfettişleri yeniden gönderdim. Gittiler baktılar okul ile barın arası 100 metreden daha fazla. Mevzuat, duvardan duvara değil de kapıdan kapıya ölçümü belirlemiş. Yani giriş kapısından itibaren. Bu nedenle mevzuattın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu konulara hassas ve duyarlı belediyeler, bu tür şeylere ruhsat vermiyorlar zaten.”    

BİMER’E ŞİKAYET EDİLMELİ

Ankara Valiliği Hukuk İşleri Bürosu: “Ruhsatı sorumlu belediye verir, biz karışamayız. Vatandaşların konuyu BİMER’e şikayet etmesi gerekiyor. BİMER, ilgili yere gönderir dilekçeyi.” 

YÖNETMELİĞE UYGUNMUŞ!

Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü: “Biz ruhsat vermiyoruz. Barların ruhsatlı girişi, okula 125 metre mesafede. Yani kanun ve yönetmeliklere uygun. Bununla ilgili onay ve izinleri belediye veriyor, bizimle alakası yok.”  

BELEDİYEYİ ARAYIN

Yenimahalle Kaymakamlığı: “Oraların ruhsatını belediye verir. Belediye ruhsat verirken ne gibi işlemler yaptılar; neye göre verdiler. Onu biz bilemeyiz. Bu durumu belediye ile görüşeceksiniz.”

ÖLÇÜMÜ BİZ YAPMIYORUZ

Yenimahalle Emniyet: “Okul ile barın arasındaki mesafenin ölçümünü biz yapmıyoruz.”

FETHİ YAŞAR'DAN ADIM BEKLENİYOR

Bu noktada gözlerin çevrildiği Yenimahalle Belediye Başkanı CHP'li Fethi Yaşar'dan vatandaşın şikayetleri doğrultusunda hareket ederek, okul dibine bar rezaletine son vermesi bekleniyor. Dün Başkan Fethi Yaşar'ı arayarak, konuyla ilgili görüşleri almak istedik. Belediye basın birimi ve özel kalem yetkililerini defalarca aramamıza rağmen, olumlu bir cevap alamadık. Belediye'den, Başkan Fethi Yaşar'dan açıklama bekliyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.