Yüksek sıcaklık kalbi tehdit ediyor: Elektrolit kaybı kalp krizi riskini artırıyor

Yüksek sıcaklık kalbi tehdit ediyor: Elektrolit kaybı kalp krizi riskini artırıyor

Uzmanlar, sıcak havalarda yaşanan sıvı ve mineral kayıplarının kalp sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek özellikle kronik hastalığı olanların dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

Yaz aylarında artan sıcaklıkların insan sağlığı üzerindeki etkileri giderek daha fazla hissediliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömer Erhan Karahasanoğlu, yüksek hava sıcaklıklarının özellikle kalp ve damar hastalıkları olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Terleme ile vücuttan kaybedilen sıvı, sodyum ve potasyum gibi minerallerin dengede tutulmaması durumunda tansiyon düşüklüğü, ritim bozuklukları ve kalp krizi gibi sorunların ortaya çıkabileceği bildirildi.

SICAK HAVA TANSİYON DENGESİNİ BOZABİLİYOR

Küresel ısınmanın etkisiyle sıcaklık değerlerinin her geçen yıl yükseldiğine işaret eden Dr. Karahasanoğlu, özellikle 40 derecenin üzerindeki günlerde su ve tuz kaybının çok daha fazla olduğuna dikkat çekti. Vücut sıvısındaki azalma ve elektrolit bozulmaları nedeniyle sinir sistemi ile kalp arasındaki denge zedelenebiliyor. Bu durumun, kalp ritim bozuklukları, tansiyon düşüklüğü ve solunum güçlüğü gibi klinik tablolara yol açabileceği ifade edildi.

ÖĞLE SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKMAYIN, BOL SIVI TÜKETİN

Kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra, yüksek sıcaklıkların daha önce hiçbir şikayeti olmayan kişilerde de ilk defa kalp krizi yaşanmasına neden olabileceği belirtildi. Bu risklere karşı korunmak için özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneşe maruz kalmaktan kaçınılması, dışarı çıkılması gerekiyorsa koruyucu şapka veya şemsiye kullanılması ve açık renkli, teri emen pamuklu giysiler tercih edilmesi gerektiği aktarıldı. Ayrıca, gün içinde yeterli miktarda sıvı tüketilmesi ve egzersizlerin sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapılması önerildi.

GENÇLERDE DE RİSK ARTIYOR

Dr. Karahasanoğlu, teknolojik gelişmeler sayesinde kalp hastalıklarının teşhisinin artık daha erken yapılabildiğini, bu sayede genç yaşta kalp rahatsızlığı saptanan birey sayısında artış yaşandığını ifade etti. Artan hareketsiz yaşam tarzı, dengesiz beslenme, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin de kalp sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekildi. Uzmanlar, sıcak hava koşullarının getirdiği risklere karşı toplumun her kesiminin bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:HABER MERKEZİ / AJANSLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.