Yumurtada tarihi değişiklik: “Son tüketim tarihi” ifadesi artık kullanılmayacak

Yumurtada tarihi değişiklik: “Son tüketim tarihi” ifadesi artık kullanılmayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurta israfını önlemek amacıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Sofralık yumurtaların ambalajlarında yer alan "son tüketim tarihi" ibaresi, artık "tavsiye edilen tüketim tarihi" olarak kullanılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurta israfını önlemek amacıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Sofralık yumurtaların ambalajlarında yer alan "son tüketim tarihi" ibaresi, artık "tavsiye edilen tüketim tarihi" olarak kullanılacak. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, sektördeki uygulamalarda köklü değişiklikler getiriyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte, sofralık yumurtaların raf ömrü de uzatıldı. Yumurtalar, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün yerine 28 gün içinde tüketiciye ulaştırılabilecek. Ancak 28 günü aşan yumurtalar, sofralık olarak piyasaya sunulamayacak. Bu tarihten sonra yalnızca yumurta ürünleri üretiminde kullanılabilecek.

Ekstra taze olarak satılacak sofralık yumurtaların, yumurtlamadan sonraki 4 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi zorunlu hale geldi. Ayrıca bu işlemlerin en geç 10 gün içinde yapılmaması halinde, yumurtalar sofralık amaçla değil yalnızca sanayi kullanımına sunulabilecek.

AB İLE UYUMLU TANIMLAR

Yapılan düzenlemeyle birlikte, "yumurta ürünü" ve "hava boşluğu" gibi teknik terimler de Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu hale getirildi. Bu değişikliklerin amacı, üretim ve denetim süreçlerinde standartları netleştirmek ve gıda güvenliğini artırmak olarak açıklandı.

B SINIFI YUMURTALAR SADECE SANAYİYE GİDECEK

Daha önce "B sınıfı yumurta gıda sanayisinde kullanılır" şeklinde ifade edilen kural, yanlış anlaşılmaları önlemek adına "B sınıfı yumurta gıda sanayisine gönderilir ve kullanılır" şeklinde revize edildi. Böylece bu tür yumurtaların perakende satışa sunulmasının tamamen önüne geçilmiş oldu. Yeni kurallar için mevcut işletmelere 31 Aralık 2025 tarihine kadar uyum süresi tanındı. Tarım ve Orman Bakanlığı, güvenilir gıdaya erişim için mevzuat çalışmalarına aralıksız devam edeceğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.