YÜZDEKİ ISLAK TEHLİKE!

YÜZDEKİ ISLAK TEHLİKE!

15 yıldır ambalaj ve etiket sektöründe çalışan Nail Çetinkaya, merdiven altı denilen sağlıksız imalathanelerde üretilen ve yemekten sonra el ile yüz temizliği için kullanılan tek kullanımlık ıslak mendillerin insan sağlığını birebir tehdit ettiğini açıkla

AMBALAJLI HASTALIK

Ambalajlı ürünlerin sağlıksız bir şekilde imal edildiği taktirde insan sağlığına zarar verebileceğini kaydeden Çetinkaya, “Paketlenen ürünlerin yüzde 99’u sağlıksız ambalajlandığından dolayı büyük tehlike saçabilir! Her ambalajlı ürün sağlıklı olacak diye bir şey yok” diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu. Çetinkaya, merdiven altı işletmelerin sağlıksız malzemeleri kullanarak haddinden fazla üretim yapıp piyasaya sürüldüğüne dikkat çekti.

NEFES ALAMIYORUZ

Merdiven altı ile büyük firmaların arasında yaşam mücadelesi verdiklerine de değinen Çetinkaya, “Yurtdışından gelen malzemeyi bizim gibi küçük firmalar 5 ila 10 bin metrekare arası alabiliyor. Büyük firmalar ise 100 bin metrekareye kadar malzeme satın alıyor. Daha fazla alımdan dolayı da maliyetleri düşüyor.

Biz hem vergi alanında hem de rekabet alanında sıkışıp kalıyoruz. Tabiri caizse bize nefes alamıyoruz” dedi.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Onlarca marka ürünün ambalajını ve etiketini yapan Ankara Etiket Sanayi (ANETSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çetinkaya, ambalaj sektöründe yaşanan sıkıntıları ve gelişmeleri Habervaktim’e anlattı.

KÜÇÜK ESNAFIN ÇİLESİ

15 yıldır Ostim Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösterdiklerini ve bu sektördeki büyük firmalara karşı küçük esnaf olarak üstün bir mücadele verdiklerini kaydeden Çetinkaya, “Bu sektörün olmazsa olması malzemedir. Yurtdışından gelen malzemeyi bizim gibi küçük firmalar 5 ila 10 bin metrekare arası alabiliyor. Büyük firmalar ise 100 bin metrekareye kadar malzeme satın alıyor. Daha fazla alımdan dolayı da maliyetleri düşüyor. Bununla birlikte bir adım önümüzde başlıyorlar. Bizim onları alma gücümüz yok tabi. Biz hem vergi alanında hem de rekabet alanında sıkışıp kalıyoruz. Tabiri caizse bize nefes alamıyoruz” dedi.

KÂR AZ GİDER ÇOK

“Az elemanla çok iş yapmamız lazım ki aradaki o açığı bir nebze olsun kapatalım. O da mümkün değil” diyen Çetinkaya, “Diğer sektörlerde olduğu gibi bu sektörde de çok rekabet var. Rekabetten dolayı kar marjımız çok düşük. Bu durum ister istemez genel giderlerimize etki ediyor. Giderleri dengelemek için elemanı azaltıyorsun o zaman da verim alamıyorsun. Ancak devlet bize destek olduğu zaman ben elemanımı artırabilirim” diye konuştu.

HER AMBALAJLI ÜRÜN SAĞLIKLI DEĞİL

Diğer sektörlerde olduğu gibi ambalaj ve etiket sektöründe de merdiven altı işletmelerin fazlalığına dikkat çeken Çetinkaya, “Bizim diğer bir sıkıntımız da merdiven altı işletmeler. Kaçak ve sağlıksız bir şekilde üretim yapan haddinden fazla kişi var. Bunlar binlerce tek kullanımlık ıslak mendil üretiyor. Sağlıksız bir şekilde üretilen sağlıksız mendiller insan sağlığını yüzde yüz tehdit ediyor. Çünkü insanlarımız elini, yüzünü bunlarla siliyor. Ancak vatandaşlarımız bu mendilin nerede ve hangi maddeden üretildiğini bilmediği bir de ambalaj kılıfına kanarak her ıslak mendili hijyenik ve sağlıklı sanıyor. Bunun gibi birçok ürün daha sıralanabilir. Paketlenen ürünlerin yüzde 99’u sağlıksız ambalajlandığından dolayı büyük tehlike saçabilir!” diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.