Zehir Saçan Büfe Yıkılıyor

Zehir Saçan Büfe Yıkılıyor

Habervaktim’in gündeme getirdiği ‘Okul Dibinde İçki Büfesi’ başlıklı haberin ardından harekete geçen Mamak Belediyesi yetkilileri, “Mahkeme sürecini müteakip tahliye ve yıkım işlemi gerçekleştirilecektir” açıklamasını yaptı.

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Gazetemizde manşetten duyurduğumuz ‘Okul Dibinde İçki Büfesi’ başlıklı haberimizin ardından harekete geçen Mamak Belediyesi yetkilileri inceleme başlattı. Durumun mahkemeye intikal ettiğini belirten yetkililer “Mahkeme sürecini müteakip tahliye ve yıkım işlemi gerçekleştirilecektir” şeklinde açıklama yaptı.

MAHKEME SÜRECİ BEKLENİLİYOR

Mamak’ta General Zeki Doğan Mahallesinde bulunan Ali Kuşçu İlkokulunun hemen dibinde yer alan içkili büfe hakkında yaptığımız haberin ardından harekete geçen Mamak Belediyesi yetkilileri içki satan büfe hakkında inceleme başlattı. Velilerin şikayetçi olduğu ve Ali Kuşçu İlkokulunda okuyan çocukların alış veriş yaptığı büfe hakkında gazetemize açıklamada bulunan Mamak Belediyesi zabıta ekiplerinin inceleme gerçekleştirdiğini belirtti. Belediyenin açıklamasında şu ifadeler dikkat çekti: “Söz konusu büfenin kaldırılması ile ilgili olarak belediyemizce çalışmalar devam etmekte olup mahkeme süreci beklenmektedir. Mahkeme sürecini müteakip tahliye ve yıkım işlemi gerçekleştirilecektir.”

KAPIDAN KAPIYA YASASI ÇOCUKLARIN ALEYHİNE

Ali Kuşçu İlkokulu ve içki satan büfe arasında en fazla 50 metre olmasına rağmen yasa kapıdan kapıya ölçüm dediği için böyle işletmeler kapatılamıyor. Tamamıyla çocukların aleyhine olan bu yasa sayesinde okul yanında içki satmak isteyenler işi kılıfına uyduruyor. Büfeyle okul kapısı arasında ölçüm yapan belediye yetkilileri mesafenin 124 metre olduğunu ifade etti. Okulla en yakın satış yapan yer olmasına rağmen büfenin kapatılıp kapatılmayacağı mahkemenin kararına kaldı.  

BELEDİYEDEN YAPILAN AÇIKLAMA

Ali Kuşçu İlkokulu ve içki satan büfe hakkında Mamak Belediyesinden yapılan açıklama: İşletmeciliğini Yavuz Aydoğdu isimli şahsın yapmakta olduğu;  General. Zeki Doğan Mahallesi 544.Sok. (eski 71. Sok.) No:1 de bulunan 17.03.2005 tarihli “İrade” unvanlı büfe işyerinin yapılan mesafe ölçümünde kapıdan kapıya olan uzaklığının 124 metre olduğu görülmüş ve bunun neticesinde İlgili birim tarafından TAPDK Belgesi düzenlenmiştir. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulunun (TAPDK) 4.maddesinin 5.fıkrasında: “Alkollü içkilerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur. Mesafe şartı, satış belgesinin verildiği tarih itibariyle aranır. Ancak 11.06.2013 tarihinden önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve satış belgesi almış işletmeler için bu şart aranmaz” denilmektedir. Yukarıda bahsedilen işyerinin 2013 yılından önce ruhsat aldığı görülmektedir. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından düzenlenen Satış Belgesi, İçişleri Bakanlığı TAPDK arasında yapılan 25.11.2013 tarihli işbirliği protokolü kapsamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İl ve İlçe müdürlükleri sekretaryasında mülki amirlikler eliyle yürütülmektedir. Belediyeler, bu sürecin ruhsatlandırma aşamasında sürece dâhil olmakla beraber, İlçede mülki amirlik olan Kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından Satış Belgesi düzenlemektedir. İşyerlerinin, içki satmak için gerekli olan mesafesinin, küşat biriminde bulunan teknik elemanlar marifetiyle ölçüldükten sonra, işyeri ilgilisine mesafenin, olumlu veya olumsuz olduğuna dair yazı ilgiliye verilir ve bunun sonucunda işyerine içki satış belgesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hususu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından değerlendirilmektedir.

 

 

 

 

     

 

        

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.