Zona aşısı kalp krizi ve felç riskini azaltıyor

Zona aşısı kalp krizi ve felç riskini azaltıyor

Güney Kore’de yapılan geniş çaplı bir araştırma, zona aşısının kalp krizi, felç ve damar hastalıkları riskini yüzde 26’ya varan oranlarda azalttığını gösterdi.

Güney Kore’de yürütülen ve European Heart Journal dergisinde yayımlanan kapsamlı bir araştırma, zona (herpes zoster) aşısının yalnızca enfeksiyona karşı değil, aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu etkiler gösterdiğini ortaya koydu. Kyung Hee Üniversitesi'nden Prof. Dr. Dong Keon Yon’un öncülüğünde yapılan çalışma, 50 yaş ve üzeri bireylerde aşının kalp krizi, felç ve kalp-damar kaynaklı ölümleri yüzde 26 oranında azalttığını, genel kalp-damar hastalıkları riskini ise yüzde 23 oranında düşürdüğünü gösterdi.

8 YIL SÜREN KORUYUCULUK

12 yıllık sağlık verilerinin değerlendirildiği ve 1,2 milyon kişinin dahil olduğu araştırmada, aşının en belirgin etkisini ilk 2-3 yıl içinde gösterdiği, ancak bu etkinin 8 yıla kadar sürebildiği tespit edildi. Özellikle erkekler, 60 yaş altı bireyler ile sigara ve alkol kullananlarda aşının koruyuculuğunun daha belirgin olduğu belirtildi.

“AŞI, KALP SAĞLIĞINI DA KORUYOR”

Araştırmayı değerlendiren Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, zona virüsünün damar sisteminde iltihaplanma ve pıhtılaşmayı tetikleyerek kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlayabileceğini söyledi. Koçaş, “Aşı bu süreci kesintiye uğratarak dolaylı yoldan kalp sağlığı üzerinde de koruyucu bir etki oluşturabilir” dedi.

KİŞİYE GÖRE DEĞİŞEBİLEN ETKİLER

Aşının her bireyde aynı düzeyde etki göstermeyebileceğini belirten Koçaş, sonuçların umut verici olmakla birlikte farklı aşı türleriyle yapılacak, daha geniş kapsamlı ve uzun vadeli çalışmaların gerekliliğine dikkat çekti. Özellikle protein bazlı zona aşılarının da bu tür araştırmalara dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Uzmanlara göre enfeksiyonların yalnızca geçici rahatsızlıklar değil, aynı zamanda ciddi kalp-damar sorunlarının tetikleyicisi olduğu gerçeği artık göz ardı edilmemeli. Bu nedenle, toplumsal aşılama stratejileri oluşturulurken enfeksiyonların kalp sağlığı üzerindeki etkileri de göz önünde bulundurulmalı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.