Zonguldak deprem bölgesi mi? Zonguldak son dakika deprem gelişmesi
Zonguldak deprem bölgesi mi? Zonguldak son dakika deprem gelişmesi
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından Zonguldak'ın deprem bölgesi olup olmadığı merak konusu oldu. Arama motorlarında Zonguldak'ın deprem bölgesi olup olmadığını sorgulanıyor. Peki Zonguldak deprem bölgesi mi? Zonguldak'ta deprem olur mu? İşte detaylar...
Zonguldak deprem bölgesi mi?
Zonguldak merkez ve çevresiyle Ereğli, Alaplı, Kozlu, Kilimli, Çaycuma, Devrek ve Gökçebey ilçelerinde merkez üssü olarak büyük salınımlar görülmemiştir. Ana faylanmaların olmadığı yöreyi genellikle, Düzce, Bolu, Bartın, Sakarya, Kocaeli ve Çankırı’da olan depremler etkilemiştir. Merkez üssü olarak, Devrek ve çevreleri ile Karadeniz Ereğli açıklarında hafif ve orta büyüklüğe yakın aktiviteler nadir olarak yaşanmıştır.
Türkiye’nin yeni Deprem Tehlike Haritası 22 yıl aranın ardından değişerek, 2018 yılında kamuoyuna açıklanmıştı. ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversitesi, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ve AFAD yetkililerinin çalışmalarıyla hazırlanan haritada, 1-5 arasındaki derecelendirmeler kaldırılarak, renklere göre, tehlike durumlarına yer verilmiştir. Öncesinde yapılan çalışmalarda keşfedilen faylar doğrultusunda bazı kesimlerin deprem riski artarken, bazı yerlerde de tehlikenin azaldığı gözlemlenmiştir.
Yeni deprem tehlike haritasında, Zonguldak ve ilçeleri için çok değişken bir durum olmamıştır. 1996’da hazırlanan deprem haritasında, Alaplı, Devrek ve Gökçebey ilçesinin büyük kısmı birinci, diğer kesimlerde ikinci derecede yer alıyordu. Yeni deprem haritasında da Zonguldak’ın güneyinin daha riskli olduğu görülüyor.
Zonguldak ve çevresini yüzyıllar içerisinde etkileyen en büyük depremin 6,5 – 6,7 büyüklüğünde olduğu hesaplanmıştır. Bu büyüklükler merkez üssü olarak değil, Bolu- Düzce çevrelerinde yaşanan çok büyük salınım (M:7,5 - 7,9 arası) sonucu bölgeyi etkileyen orandır. Tarihsel kayıtlarda, Richter Ölçeği hesaplaması olmadığı için çevreye verdiği hasar baza alınarak şiddet olarak tanımlanır. Günümüzde yapılan çeşitli çalışmalarla yüzyıllar önce yaşanan sarsıntıların büyüklükleri de hesaplanabilmektedir. Depremin şiddeti ve büyüklüğü farklı kavramlardır ve sık sık karıştırılmaktadır.
Zonguldak ve ilçelerini şimdiye kadar etkileyen 6,5 veya 6,7 büyüklüğündeki depremin günümüzde olma ihtimali yok denecek kadar az olsa da, Bolu, Düzce, Adapazarı, Çankırı, Kastamonu veya Karadeniz açıklarında olabilecek salınımlar, zemin ve yapı kalitesine göre, geçmişte olduğu gibi gelecekte de etkilemeye devam edecektir.
20 sene öncesine kadar devlet- millet olarak afetler konusunda daha çok hazırlıklı ve bilinçli olmamıza karşın, eksikliklerimiz mevcuttur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.