2022’de en fazla nihai enerji tüketimi doğalgazda yaşandı

2022’de en fazla nihai enerji tüketimi doğalgazda yaşandı

TÜİK, 2022 yılı Hanehalkı Nihai Enerji Tüketim İstatistiklerini açıkladı. 1 milyon 287 bin 738 terajul olarak gerçekleşen nihai enerji tüketiminde yüzde 48,3 ile doğalgaz ilk sırada yer alırken, doğalgazın yüzde 76,3'ü ısıtma için kullanıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, ilk Hanehalkı Nihai Enerji Tüketim İstatistiklerini yayımlandı. İstatistiklere göre 2022 yılında, toplam nihai enerji tüketimi 1 milyon 287 bin 738 terajul olarak gerçekleşti. Nihai enerji tüketiminde yüzde 48,3 ile doğalgaz ilk sırada yer alırken, vatandaşlar en fazla tüketilen doğalgazın yüzde 76,3'ünü ısıtma için kullandı.

Hanehalkı Nihai Enerji Tüketim İstatistikleri araştırmasında; ülke sınırları içerisinde ikamet eden hanehalkının enerji tüketimleri kapsayarak yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, ilk kez yayımlanan istatistikler ile hanelerde tüketilen enerjinin; su ısıtma, alan soğutma, alan ısıtma, pişirme, aydınlatma ve elektrikli ev aletlerinin kullanımı gibi başlıca nihai kullanım alanlarına ve enerji kaynaklarına göre belirlenmesi amaçlandı.

eneerjii.jpg

TOPLAM ENERJİ TÜKETİMİ 1 MİLYON 287 BİN 738

Hanehalkı Nihai Enerji Tüketim Araştırması sonuçlarına göre; 2022 yılında hanelerin toplam nihai enerji tüketimi 1 milyon 287 bin 738 terajul olarak gerçekleşti. Hanelerde tüketilen enerji kaynaklarının paylarına göre, nihai enerji tüketiminde yüzde 48,3 ile doğalgaz, yüzde 17,1 ile elektrik ve yüzde 14,3 ile kömür en çok tüketilen enerji kaynakları oldu.

LİSTE BAŞI “ISITMA”

Hanelerde tüketilen toplam nihai enerjinin en fazlası yüzde 65,3 oranıyla alan ısıtma amacıyla kullandı. Bunun arkasından yüzde 14,1 ile aydınlatma ve elektrikli ev aletleri kullanımı, yüzde 11,9 ile su ısıtma yerini aldı. Pişirme amaçlı tüketim, toplam tüketimin yüzde 7,7'si oluştururken, mekân soğutma ve diğer amaçlarla yapılan tüketimler yüzde 0,9 olarak etkili oldu.

enerji.jpg

İLGİNÇ SONUÇLAR ÇIKTI

Evlerde en fazla tüketilen doğal gazın yüzde 76,3'ü alan ısıtma, yüzde 14,5'i su ısıtma, yüzde 9,2'si ise pişirme amaçlı kullanıldı. Elektrik kullanım amacına göre aydınlatma ve elektrikli ev aletleri yüzde 82,4 ile ilk sırada yer alırken, alan soğutma ve su ısıtmanın payları yüzde 5,4 olarak kullanımı görüldü. Doğal gazın alan ısıtmadaki payı yüzde 56,4 olurken, su ısıtma ve pişirmedeki payları sırasıyla yüzde 58,8 ve yüzde 57,5 olarak kayda geçti. Alan ısıtmada doğal gazı yüzde 21,6 ile kömür ve yüzde 16,9 ile katı biyokütle izledi. Su ısıtmada doğal gazdan sonra en çok yüzde 28,2 ile güneş enerjisi ve yüzde 7,8 ile elektrik kullanıldı. Pişirmede ise doğal gazın ardından LPG'nin payı yüzde 31,7 ve elektrik enerjisinin payı yüzde 8,2 oldu.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.