4,5 asırlık Gümüşbulak ve Altunbulak çeşmeleri tekrar kurudu

4,5 asırlık Gümüşbulak ve Altunbulak çeşmeleri tekrar kurudu

Erzurum’un Yakutiye içesindeki 450 yıl önce Osmanlı döneminde inşa edildiği değerlendirilen çeşmeler, 2020’deki kuraklığın ardından bu yıl tekrar kurudu.

Sıcak hava ve yetersiz yağış nedeniyle 4,5 asırlık çeşmelerin 2 yılda ikinci kez kuruduğunu belirten Altunbulak Mahallesi Muhtarı Nuri Demir, bunun kendilerini hem tedirgin ettiğini hem de üzdüğünü dile getirdi. Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu ise "Ovadaki yeraltı suyunun azalmasıyla tarihi çeşmelerin suyu da kurudu" ifadelerini kullandı.

222222222222.jpg

“HAYVANLARI SULAYACAK SUYUMUZ YOK”

Denizden 1890 metre yüksekte yer alan Erzurum'da yağış miktarı geçen yıla göre çok düştü. 2021 aralık ayında metrekareye 21,1 kilogram yağış düşen Erzurum'a bu yıl son 40 günde yağan yağış miktarı 8 kilogramda kaldı. Kuraklık nedeniyle Erzurum'a 15 kilometre uzaklıktaki Altunbulak Mahallesi'nde Osmanlı döneminde yapılan Altunbulak ve Gümüşbulak çeşmeleri kurudu. 2020 Aralık ayında yaşanan yağış azlığı sebebiyle suları kesilen çeşmeler, 2 yıl aradan sonra tekrar akmaz hale geldi.
Altunbulak Mahalle Muhtarı Nuri Demir Erzurum’un kuraklık yaşadığını belirterek, "Türkiye genelinde kuraklık var ama Erzurum'da çok aşırı. Halimizi görüyorsunuz. Hayvanları sulayacak suyumuz yok. Dereden getirdiğimiz çeşmelerle ihtiyacımızı gideriyoruz. Tarihi çeşmelerin kurumuş hali bizi üzüyor. Bunların 400-450 yıla tekabül eden tarihi var. Yıllarca akmış, kurumamış bu çeşmeler 2 yıldır kuruyor. Bunların acısını yaşıyoruz" diye konuştu.

foto-111.jpg

“FIRAT, ÇORUH VE ARAS NEHRİ BU TOPRAKLARDAN DOĞMAKTA”

Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu dünya genelinde yaşanan iklim değişikliğinin Türkiye ve Erzurum'da da hissedildiğini belirterek, "İklim değişikliği, kar ve yağmurun az yağmasıyla, yer altı su kaynaklarında azalma yaşandı. Erzurum, Doğu Anadolu'da yer altı su rezervi bakımından en zengin il. Fırat, Çoruh ve Aras nehri bu topraklardan doğmakta. Son yıllarda bu akarsularımızın debilerinde de ciddi ölçüde azalma yaşandı. Yüksek rakımda bulunan Erzurum'un etrafı dağlarla çevrili. Bu dağlar ve etrafına kışın çok kar yağar. Karlar, nisan ayıyla eriyordu. Karların erimesiyle yer altı su kaynakları besleniyor, nehir sularına karışıyordu. İklim değişikliğiyle kar ve yağmurun az yağması yer altı sularında doygunlaşmamaya neden oldu ve şehirde artık su kıtlığı başladı. Bazı nehir ve çay suları akmamaya, yer altına çekilmeye başladı. Son yıllarda yağmurun azalması, yeterince kar yağmaması sebebiyle ovadaki yeraltı suyu da azaldı. Ovadaki suyun çekilmesiyle tarihi çeşmelerde de kuruma yaşanıyor" şeklinde konuştu.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.