AB Coğrafi İşaret Belgeli Taşköprü Sarımsağının ekimi başladı

AB Coğrafi İşaret Belgeli Taşköprü Sarımsağının ekimi başladı

AB Coğrafi İşaret Belgeli Kastamonu Taşköprü Sarımsağı, toprak ile buluşmaya başladı. Taşköprülü kadınlar tarafından tek tek elle ekilen sarımsakların, Temmuz ayında hasadı yapılacak.

Şubat ayının gelmesiyle birlikte Dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak ifade edilen Coğrafi İşaret Belgeli Kastamonu Taşköprü sarımsağı, taş köprülü kadınlar tarafından toprakla buluşturuluyor. Mart ayının ortasına kadar ekimi devam edecek olan Taşköprü sarımsağı, yaklaşık 25 bin dekar alana ekilmesi hedefleniyor. El ile geleneksel usullerle ekimi yapılan sarımsağının hasadı ise Temmuz ayında yapılacak.

ekimi.jpg

25 BİN DEKAR ALANA EKİLECEK

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, Türkiye’nin yüzde 25’lik sarımsak ihtiyacını karşılayan Taşköprü sarımsağı, 4 binden fazla ailenin geçim kaynağı sağlıyor. Mart ayının ortasına kadar ekimi devam edecek olan Taşköprü sarımsağını taş köprülü kadınlar, el ile geleneksel usullerle toprakla buluşturuyor. Yaklaşık olarak 25 bin dekar alanda ekilmesi hedeflenen Taşköprü sarımsağının hasadı ise Temmuz ayında yapılacak.

ekimmm.jpg

TEK TEK EL İLE EKİLİYOR

Sarımsak ekimine her yılın şubat ayında başladıklarını dile getiren Osman Gökyurt “Sarımsak sezonumuz başladı. Yaklaşık bir haftadır ekim yapıyoruz. Bildiğiniz gibi Taşköprü sarımsağımız dünyada adını duyurdu. Ekiple beraber sarımsak dikimimizi yapıyoruz. Bir süre sonra çapalamasını yapacağız. 10 ay boyunca bu şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sarımsakları ellerimizle tek tek ekiyoruz. Traktörle dikim yapıldığı zaman verimli olmuyor. Her yıl 5 Şubatta dikimlerimize başlıyoruz. Mart ayına kadar dikimlerimize devam ediyoruz. Beyaz altınımızı toprağımızla buluşturmaya başladık” ifadelerine yer verdi.

sarimsak.jpg

“KÖYLÜLER OLARAK GEÇİM KAYNAĞIMIZ”

Sarımsak ekiminin köylüler olarak iş kapısı olduğunu belirten sarımsak işçisi Fatma Özcan “İnşallah bol verimli bir yıl olur. Burası bizim köylüler olarak geçim kaynağımız. Yıllardır bu topraklarda kardeş gibi çalışıyoruz. Sarımsak ekiminden sökümüne kadar sigortalı çalışan gibi maaşlarımızı gününde alıyoruz. Günlük yevmiyemiz 600 TL” şeklinde konuştu.

fiyat-kismina.jpg

FİYATLARDA MERAK SÖZ KONUSU

Şuan Taşköprü sarımsağının güncel satış fiyatlarına bakıldığında, küçük boy sarımsak 45 TL ila 50 TL, orta boy sarımsak 55 TL ila 85 TL, iri boy sarımsak, 85 TL ila 95 TL, duble sarımsakların fiyatı ise 120 TL ila 130 TL arasında değişiklik gösteriyor. Temmuz ayında yapılan hasadın arkasından gelecek fiyatlarda ise merak söz konusu.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.