Aileler dikkat! Kalıcı hasar bırakabilir

Aileler dikkat! Kalıcı hasar bırakabilir

Psikolog ve Bağımlılık Danışmanı Işıl İrem Keleş, son günlerde gündemde olan sentetik uyuşturucular hakkında uyarılarda bulunarak, “Alileler çok dikkat etmeli. Kullanıcılarda geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir” dedi.

Son günlerde haberler konu olan sentetik uyuşturucular özellikle gençlerde geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlara neden oluyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Psikolog ve Bağımlılık Danışmanı Işıl İrem Keleş, son günlerde gündemde olan sentetik uyuşturucular hakkında uyarılarda bulunarak, “Alileler çok dikkat etmeli.

ara-001.jpg

Kullanıcılarda kalıcı geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir” sözleri ile ailelere büyük görevler düştüğünü vurgulayarak uyarılarda bulundu. Keleş, “Sentetik maddeler, sinir sistemine büyük hasar vererek uzun süreli kullanımda önlemeyen geri dönüşü olmayan etkiler bırakıyor. Bu maddelerin kullanımında en çarpıcı etkisi uykusuzluktur. Kullanıcılar üç gün ile bir hafta arasında hiç uyumadan yaşayabiliyor” dedi.

UYKUSUZLUĞA DİKKAT

Psikolog Işıl İrem Keleş, “Şu an en çok kullanılan uyuşturuculardan bir türü sentetik uyuşturucular oluyor. Bu maddeler hem uyarıcılık etkisi hem de çok çabuk bağımlılık yapması ile belirgin oluyor. Maalesef bu sentetik maddeler üretilesi çok basit maddeler olduğu için dağılımı çok hızlı oluyor. Bu tarz maddeler ergen ve genç grup arasında çok çabuk yayılıyor. Bir kere bağımlılık yaptıktan sonra vücuda dopamin salgıladığı için geri çekilmesi çok zor oluyor. Bu yüzden sürekli kullanım teşviki artıyor. Dikkat kapasitesine zarar veriyor. Sürekli uykusuzluğa neden oluyor. Halüsinasyon görmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

basliksiz-2-001.jpg

AİLEYE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

“Bu maddelerin insanlar üzerinde geri dönüşü olmayan zararlar verdiği biliniyor. Beyne çok büyük zararlar veriyor diyebiliriz” cümleleri ile uyarılarda bulunan Keleş, “Kalıcı felçlere ya da kısmi felçlere neden oluyor. Sinir sistemine büyük hasarlar bırakıyor. Uzun süreli kullanımda önlemeyen geri dönüşü olmayan etkiler bırakıyor. Tedavisinde aile desteği çok önemli. 24 saat sıkmadan gözetim altında olmalı.

Psikolojik destek alması gerekiyor. Genelde yoksunluk giderici ilaçlar kullanılarak tedavi süreci işliyor. Ailelere büyük iş düşüyor. Bu maddelerin kullanımında en çarpıcı etkisi uykusuzluktur. Bu uykusuzluk gece uyumuyor sabah yatıp uyuyor şeklinde değil. Üç gün aralıksız hiç uyumaması gibi uykusuzluk oluyor. Bu tarz maddelere genelde arkadaş ortamında başlanıyor. Bu sebepte çocuk ve ergenlerde sıkmadan takip edilmeli ve onlara güvenli ortamlarla iletişim bağı kurulmalı. Yani çocuk ailesi ile konuşabilmeli paylaşabilmeli” dedi.

ara3-001.jpg

ŞİDDETE NEDEN OLABİLİR

Psikolog ve Bağımlılık Danışmanı Işıl İrem Keleş son olarak şu hususlara değindi, “Sentetik maddelerin uyarıcı maddeler içerir ve kullanıcıda ani değişimlere sebep olur ve hızlı bağımlılık yaşatır. Bu maddelerde halüsinasyon görme etkisi de var. Bu halüsinasyonlar davranış ve duyguları etkilediğinden insanları şiddete yönlendiriyor. Şiddettin artmasının bir nedeni de sentetik maddelerin kullanımı diyebiliriz. Aileler dikkat etmeli bu tarz sentetik maddelerin hasarları kalıcı olabiliyor.”

Kaynak:Faruk Gökyurt/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.