AKM’de Ağrı Tanıtım Günleri başladı

AKM’de Ağrı Tanıtım Günleri başladı

Ağrı yöresel ürünlerinin sergilendiği AKM'deki Ağrı Tanıtım Günlerinde pek çok sorunun cevabını bulmak mümkün... Küflü peynir nasıl yapılır? Abdigor Köftesi nasıl yapılır? En eski diyet yemekleri ve dahasına ilişkin ayrıntılar haberimizde.

AKM’de Ağrı Tanıtım Günleri başladı

17 Şubat’a kadar sürecek Ağrı Tanıtım Günlerinde yöreye özgü pek çok lezzet ve kültürel ürünler tanıtılıyor. 

Başkent’te Ağrı Dağı esintisi yaşanıyor. Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) 14 Şubat’ta başlayan Ağrı Günleri Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek. Peki Ağrı yöresel ürünleri nelerdir?

dsc_0602-001.jpg70 bin liralık el dokuması halı

Patnos Belediyesi’nin açtığı stantta sergilenen el dokuması halı ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken ürünlerden birisi 1946 yılında tamamen geleneksel yöntemlerle yapılan ve kökboyası kullanılan bu halının değeri 70 bin lira.

Yetkililer meraklılarının yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, “Halıyı sergilendiği andan itibaren yoğun ilgi gördü. Meraklıları hemen geldiler ve almak istediler.60 bin liraya kadar verenler fakat satmadık. Bu el emeği çok olan kıymetli bir halıdır” dedi. 

dsc_0619.jpgKüflü peynir nasıl yapılır?

Ağrı’nın lezzetlerinin tanıtıldığı çadırda ise en çok vatandaşların ilgi gösterdiği ürünlerin başında Ağrı’ya özgü olarak bilinen küflü peynir oldu. Ağrı’da mandıracılık yapan Ramazan Yılmaz gazetemize bu peynirin yapılışını şöyle anlattı:

“Koyun ve inek sütü karışımından olur ve içine mayısı katıldıktan sonra deriye, beze ya da bidona bırakılır. Sonra yerin 30 metre altında ya da mağaralarda 2-3 yıla yakın bekletilir. Başlarda beyaz olan peynir sonra küflenerek yeşillenmeye başlar. Ve yeşerdikçe tadı da değişmeye başlar ve daha lezzetli olur. Küflü hali daha makbuldür.”

dsc_0622-001.jpgEn eski diyet yemeklerinden

Günümüzden yaklaşık 400 yıl önce midesindeki rahatsızlık sebebiyle et yemekleri yiyemeyen Doğu Beyazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa için zamanın aşçılarının bir arayışa girerek yaptığı söylenen abdigor köftesi o günlerden bu güne kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmeyi başarmış.

Köftenin özelliği, düvelerin bacak bölümünden alınan etin geleneksel yöntemle tahtada dövülerek tamamen sinirsiz olması.

Bu etten yapılan köftenin de Abdi Paşa’nın midesine dokunmaması o köftenin ünlenmesine ve bugüne gelmesini sağlamış.

Bu yemek halen Ağrı’da düğünlerde, sünnetler ve özel günlerde ikram ediliyor. İçerisindeki malzemeler kemiksiz et, soğan, haşlanmış pirinç ve baharat.

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.