Ananasa dikkat! 5 maddede yan etkileri...

Ananasa dikkat! 5 maddede yan etkileri...

Birçok kişi tarafından severek tüketilen ananasın sağlığa olumlu etkilerinin yanı sıra bazı olumsuz etkileri de bulunmakta. İşte 5 maddede ananasın olası yan etkileri...

Ananas, içeriğinde bulunan C vitamini sebebiyle çok sayıda hastalığa iyi geliyor. Antioksidan özellikleriyle hücresel hasarı azaltarak yaşlanmayı geciktiriyor. Aynı zamanda sindirimi de desteklemek adına ananas tüketilmesi öneriliyor. Fakat tüm bu olumlu etkilerin yanında ananasın bazı zararlı etkileri de olabiliyor.

702-x-351-piksel-26.jpg

İşte olası yan etkiler...

AĞIZDA KAŞINTIYA YOL AÇABİLİR

Ananaslar, dilde yanma veya uyuşma hissine sebebiyet verebilir. Bu durum, ananasın içerdiği bir enzim topluluğu olan bromelainden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu enzimler proteinleri parçalar ve dilde olumsuz etkiler bırakır.

702-x-351-piksel-27.jpg

ALERJİK ETKENLER

Alerji ve İmmünopatoloji dergisinde 2017 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre ananas, özellikle çocuklarda "oral alerji" sendromuna yol açabiliyor. Polen ve toza karşı oluşan bu alerji dudaklarda şişme ve boğazda karıncalanma olarak baş gösterebiliyor.

KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTİR

Ananaslar yüksek oranda doğal şeker içerir. Yarım ananas porsiyonu yaklaşık 15 gram karbonhidrat içerir. Ananas tüketiminden sonra artan kan şekeri seviyesinin belirtileri baş ağrısı, sık idrara çıkma ve artan susama hissidir.

702-x-351-piksel-28.jpg

DİŞLERDE ÇÜRÜME

Ananas, asidik olması sebebiyle dişlerin duyarsızlaşmasına veya diş çürümesine de neden olabilir. Belirtileri arasında sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet ile birlikte diş ağrısı yer alır.

702-x-351-piksel-24.jpg

İLAÇLARLA ETKİLEŞİME GİREBİLİR

Ananas, tetrasiklin ve amoksisilin gibi içeriklere sahip olan bazı ilaçlarla etkileşime girme ve bunlara müdahale etme eğilimindedir. Bu durumda burun kanaması, titreme, baş dönmesi ve ateş ortaya çıkabilir. Ayrıca, kan sulandırıcı ilaçlarla aynı anda tüketilmesi ishal, hazımsızlık ve mide bulantısına sebep olabilir.

Kaynak:Zeynep Pamuk/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.