Ankara kedisi dünyada ne kadar tanınıyor? Ankara kedisinin nesli artıyor mu, azalıyor mu?

Ankara kedisi dünyada ne kadar tanınıyor? Ankara kedisinin nesli artıyor mu, azalıyor mu?

Ankara kedisi ilk kez ne zaman ortaya çıktı? Ankara kedisinin özellikleri neler? Ankara kedisine hayran kalan ünlüler kimler? Ankara kedisi dünyada ne kadar tanınıyor? Ankara kedisinin nesli artıyor mu, azalıyor mu? İşte cevabı:

Bilindiği üzere Başkent Ankara’yla sembolleşmiş iki önemli hayvan bulunmaktadır. Bunlar Ankara kedisi ile Ankara keçisidir. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bu iki sevimli hayvan dünya çapında nam salmıştır.

Hem Ankara kedisi hem de Ankara keçisi meşhurlukta, tanınırlıkta at başı ilerlemiştir.

Bu sevimli yaratıklar Ankara’nın adını dünyaya duyurmakta çok büyük katkı sağlamışlardır.

Peki Ankara kedisi ilk kez ne zaman ortaya çıktı? Ankara kedisinin özellikleri neler? Ankara kedisine hayran kalan ünlüler kimler? Ankara kedisi dünyada ne kadar tanınıyor? Ankara kedisinin nesli artıyor mu, azalıyor mu? Kedi mi, keçi mi; hangisi Ankara’nın sembolü?

k2-007.jpg

Ankara kedisinin en önemli özelliklerini sizler için derledik

Dünya çapında ün yapmış ve Ankara ile sembolleşmiş, başkentin bu sevimli hayvanlarının ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de yüz yıllardır bu coğrafyada yaşadığı anlaşılmaktadır.

Bir dönem nesli tükenme noktasına gelen Ankara Kedisi, ortalama 12 – 18 yıl arasında yaşamaktadır.

k555.jpgAnkara Hayvanat Bahçesi Müdürlüğü tarafından yeniden çoğaltma programına alındıktan sonra sayısı yeniden artan bu kedi ırkı, ABD’ye ilk kez 1954 yılında götürülmüştür.

Amerika’da uluslararası kedi araştırmacılarının ilgisini çeken Ankara kedisi, ilk kez bir tür olarak 1972 yılında kabul edilmiştir. Beyaz olmayan Ankara kedileri ise, 1978 yılında tanınmıştır.

ANKARA KEDİSİ FRANSA SARAYLARINDA

Tabi Ankara kedisinin geçmişi bununla sınırlı değil. Taa 17. Yüzyılda yolu Anadolu’ya düşen Avrupalı denizciler Ankara kedisinin güzelliğine hayran kalıp bu sevimli hayvanı ülkelerine götürmüşlerdir.

18. Yüzyılda Avrupa’da çok ünlenen Ankara Kedisi, Fransız saraylarına bile girmiştir. İtalyanlar Fransızların biraz daha ötesine geçip Ankara kedisi için özel dernekler kurmuştur.

k444.jpgBu derneklerin en önemlisi olarak kabul edilen ve günümüzde hala aktif şekilde çalışmalarını sürdüren “Club Angora Turco Pietro Della Valle” isimli dernek Ankara kedilerinin üretimini sağlamakta ve gelişimi için çalışmaktadır.

Ankara kedisinin Avrupa’da pek çok ünlü hayranı bulunmaktadır.

Mesela 18. Yüzyılda Marie Antoniette ve 14. Louis gibi pek çok önemli kişi Ankara kedisinin hayranı olmuş ve Avrupa’da üretimini devam ettirmiştir.

NARİNLİK VE ZEKALARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Fiziki olarak son derece narin ve zarif olan Ankara kedileri bir o kadar da zekilikleriyle dikkat çekiyor.

Göz renkleri mavi beyaz olan Ankara Kedisi, ortalama 2 kilogramdan 4 kilograma kadar değişen ağırlıklarda görülebiliyor.

Şaşırtıcı bir atletikliğe ve zekaya sahip olan Ankara kedileri rahatlıkla kapıları açabiliyor, aynı zamanda çok yüksek mobilyaların üstüne de zıplayabiliyor, çok yüksek duvarlara tırmanabiliyor.

İlgi isteyen bir yapısı olan Ankara kedileri, zekası ile sahiplerini şaşırtmayı başarıyor.

Van kedisinin aksine sudan hoşlanmayan Ankara kedisi kendisiyle ilgileneceğinizi bilmesi halinde, bilerek eşyaları devirmesi, ilginç birtakım hareketler yapması veya yaramazlığı her an olabilecek karakteristik davranışlardan.

kkk-012.jpgAnkara kedisi, yavruluğundan yaşlı dönemlerine kadar, her zaman oyunculuğu ile ön plana çıkıyor.

Önüne atılan bir top veya ip yumağı veyahut balon ile çok şirin görüntüler sergileyebiliyor.

Sahiplerine karşı büyük bir saplantısı olan Ankara kedileri, sahiplerinin yanında uyumamaları halinde sürekli miyavlayarak ilgi çekmeye çalışabiliyor.

Ankara kedileri baskın bir karaktere sahip oldukları için, diğer hayvanlara alışma süreci biraz daha zor olabiliyor.

Kontrollü şekilde tanıştırdıklarında ve diğer evcil hayvanınızın Ankara kedisinin üstün olduğunu kabul etmesi halinde çok iyi geçinebiliyor. Aynı şekilde, bu kedi ırkı çocuklarla da iyi anlaşabiliyor.

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.