Araştırma açıklandı: Koronavirüs IQ düşürdü

Araştırma açıklandı: Koronavirüs IQ düşürdü

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir araştırma yapıldı. Bilim insanları, koronavirüse yakalananların, yakalanmayanlara göre zekalarında düşüş olduğunu tespit etti.

Dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir araştırma yapıldı. İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Imperial College London'da görev yapan bilim insanları, koronavirüse yakalanan kişilerin zekalarında düşüş olduğunu tespit etti.

Koronavirüs testi yaptıran 112 binden fazla kişinin verilerinin karşılaştırılması sonucunda, virüs nedeniyle yoğun bakım tedavisi gören kişilerin, virüse yakalanmayanlara göre zeka testinden 9 puan düşük aldıkları belirtildi. COVID-19’u birkaç haftada atlatanlar için puan farkı 6 olurken hafif bir nezle gibi geçirenlerde ise fark 2 olarak belirlendi.

IQ PUANLARINDA DÜŞÜŞ

The Lancet tıp dergisinde yayımlanan çalışmanın baş yazarı Prof. Adam Hampshire, rakamların sonuçlarının ‘oldukça korkutucu’ olduğunu söyledi. Liverpool Üniversitesi’nin enfeksiyon sinir bilimi laboratuvarı müdürü Prof. Benedict Michael de COVID-19’un beyni enfekte eden bir virüs gibi görünmediğini, ancak vücudun başka bir yerindeki enfeksiyonun ikincil bir sonucu olarak ortaya çıktığını dile getirdi. Daha önce New England Journal of Medicine’de yayımlanan bir araştırmada da koronavirüsü atlatan katılımcıların hiç enfekte olmayanlara kıyasla 3 IQ puanına eşdeğer bir bilişsel düşüş yaşadığı açıklanmış, uzun COVID yaşayanların ise 6 puanlık düşüş yaşadığı keşfedilmişti.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.