Ay’ın giderek küçüldüğü keşfedildi: Astronotlar büyük tehlike altında

Ay’ın giderek küçüldüğü keşfedildi: Astronotlar büyük tehlike altında

Maryland Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan araştırmaya göre Ay’ın giderek küçüldüğü keşfedildi. Bu küçülmenin neden olduğu toprak kaymaları ve depremler astronotlar için tehlike oluşturuyor.

Yeni bir araştırmaya göre Ay giderek küçülüyor. Bu küçülme hareketi astronotların, Ay yüzeyinde aktivitelerini tehdit edebilecek toprak kaymalarının ve Ay depremlerinin artmasına neden oluyor. İç kısmının soğuyup büzülmesiyle, Ay’ın tamamının 100 metre kadar küçüldüğü keşfedildi. Ay’ın üzerinde meydana gelen toprak kaymaları ve ay depremleri gelecekte Ay üzerinde yapılacak olan görevleri tehdit altında bırakıyor. Maryland Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre Ay’da gözlemlenen küçülme Ay’ın güney kutbunun bazı bölgelerinde önemli bir yüzey eğriliğine neden oluyor. Bu bölgelere NASA’nın mürettebatlı Artemis III görevleri için belirlemiş olduğu bölgeler de dâhil. Ay’ın küçülmesiyle beraber meydana gelen deprem gibi sismik faaliyetler Ay’da çalışmalar gerçekleştirecek olan bilim insanları için tehlike yaratıyor.

foto-3.jpg

SAATLERCE SÜREN DEPREMLER

Ay depremleri Dünya’da meydana gelen depremlere benzese de Dünya’daki depremlerin aksine saatlerce sürebiliyor. Araştırmacılar, Ay depremlerinin tıpkı Dünya'daki gibi Ay'ın iç kısmındaki faylardan kaynaklandığını belirtti. Ay depremlerinin uzun süreli olmasının nedeni olarak yüzeyinde bulunan milyarlarca yıllık asteroit ve kuyruklu yıldız çarpışmaları ile oluşan gevşek tortuların bulunması olduğu belirtiliyor.

foto-2.jpg

DÜNYANIN EN UZUN SÜREN DEPREMİ

Dünya’da bugüne kadar kaydedilen en uzun süreli deprem ise Endonezya Sumatra’da 26 Aralık 2004 tarihinde meydana geldi. 9.1 büyüklüğündeki depremde 230 bin kişi hayatını kaybetti. Bu deprem yaklaşık 10 dakika sürdü. Bu denli büyük bir deprem Endonezya’nın yanı sıra Asya’nın kuzeyi ve Afrika’nın doğusu olmak üzere tam 14 ülkeyi etkiledi. Şiddetli sarsıntı nedeniyle oluşan tsunamiler ise yaşanan kayıpları arttırdı. En çok ölüme yol açan afetlerden kabul edilen deprem ve tsunami nedeniyle 1 milyon 700 bin kişi evsiz kaldı.

foot-1.jpg

AY GÖREVİ TEHLİKEDE

NASA’nın 2024 yılı içerisinde yapmayı planladığı Artemis III görevleri tehlikede. 50 yıl aradan sonra Ay’a ilk mürettebatlı uçuşunu gerçekleştirmeyi planlayan NASA’nın Artemis III görevleri uzun bir süreyi kapsaması nedeniyle sismik faaliyetlerin tehlikesi altında. Ay yüzeyinde uzun vadeli bir varlık oluşturmaya yönelik planlar gelişirken, araştırmacılar insan keşfi için tehlikeli olabilecek daha fazla yeri belirlemek için Ay'ı daha fazla incelemeyi umuyor.

Çalışmanın yazarlarından Nicholas Schmerr, "Bu çalışma, ister Ay'ın sismik aktivitesine daha iyi dayanabilecek mühendislik yapıları olsun, ister kâşifleri gerçekten tehlikeli bölgelerden korumak olsun, Ay'da bizi nelerin beklediğine hazırlanmamıza yardımcı oluyor" ifadesinde bulundu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.