Başkentte her 100 bin kişi başına 425 avukat düşüyor

Başkentte her 100 bin kişi başına 425 avukat düşüyor

Türkiye Barolar Birliği verilerine göre, Türkiye’de nüfusa oranla en çok avukat Ankara’da bulunuyor. Başkentte her 100 bin kişi başına 425 avukat düşüyor.

Türkiye'de avukat, hakim ve savcı nüfusları genellikle büyük metropollerde yoğunlaşıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler en yoğun avukat nüfusuna sahip iller olurken avukatları cezbeden faktörler iş fırsatları, hukuk fakülteleri, mahkemeler ve hukuki altyapı olarak kabul görüyor.

EN ÇOK AVUKAT ANKARA’DA

Ülkemizde her yüz bin kişiye düşen avukat sayısı ölçüldüğünde en yoğun nüfusun Ankara’da olduğu görüldü. Ankara 100 bin kişide 425 avukat ile zirvede. Başkenti sırasıyla İstanbul, İzmir, Antalya ve Muğla takip ediyor. İşte listenin başındaki ve sonundaki şehirler:

Türkiye’de illere göre 100 bin kişi başına düşen avukat sayısı

1- Ankara: 425

2- İstanbul: 389

3- İzmir: 278

4- Antalya: 247

5- Muğla: 195

79- Ağrı: 50

80- Bitlis: 49

81- Muş: 43

basliksiz-1-recovered-001.jpg

AVUKATLARIN METROPOLLERDE KÜMELENMESİNİN SEBEPLERİ

Uzmanlara göre avukat nüfusunun büyük şehirlerde yoğunlaşmasının belli temel sebepleri var. Avukatların tercihleri daha çok iktisadi faktörler ve mesleki kariyer odaklı. Şimdi çalışacakları şehri seçerken avukatları etkileyen etkenlere birlikte bakalım:

1- İş Fırsatları

Büyük şehirlerdeki iş ve ekonomik faaliyetler, daha fazla hukuki ihtiyaç ve dolayısıyla daha fazla iş fırsatı yaratıyor. Büyük şirketler, finansal kuruluşlar, uluslararası şirketler ve diğer ticari kurumların merkezleri genellikle büyük şehirlerde bulunduğundan, metropollerde avukatların hukuki hizmetlerine olan talep artıyor.

2- Hukuk Fakülteleri

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerin hukuk fakülteleri de genellikle büyük şehirlerde bulunuyor. Bu da hukuk öğrencilerinin ve yeni mezun avukatların büyük şehirlere yönelmesine neden oluyor. Büyük şehirlerdeki hukuk fakülteleri, daha geniş bir öğrenci ve mezun ağı sunarak avukatlar için iş ve iş birliği fırsatlarını artırıyor.

3- Mahkemeler ve Hukuki Altyapı

Büyük şehirler küçük şehirlere kıyasla daha büyük karmaşık bir hukuki altyapıya sahip. Mahkemeler, yargısal organlar, hukuk ofisleri, noterlikler ve diğer hukuki kurumlar genellikle büyük şehirlerde yoğunlaşıyor. Bu da avukatların alandaki kurumlara daha kolay erişim sağlamalarını ve hukuki süreçleri daha etkin bir şekilde yönetmelerini sağlıyor.

4- Uzmanlık Alanları ve Çeşitlilik

Büyük şehirlerde, farklı hukuki uzmanlık alanlarına sahip avukatlar bulunma olasılığı daha yüksek. Çünkü büyük şehirler, farklı sektörlerde uzmanlaşmış avukatların hizmet verdiği çeşitli endüstrilere ev sahipliği yapıyor. Örneğin, ticaret hukuku, fikri mülkiyet hukuku, medya hukuku, insan hakları hukuku gibi alanlarda uzmanlaşmış avukatlar, büyük şehirlerde daha fazla talep görüyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.