Beyaz eşya esnafı düğün sezonunu iple çekiyor

Beyaz eşya esnafı düğün sezonunu iple çekiyor

Ulus İtfaiye Meydanında mağaza işletmecisi Ferhat Akpınar son günlerde beyaz eşyaya olan talebin azaldığını söyledi.

365 gün mağaza işletmecisi Ferhat Akpınar son günlerde beyaz eşyaya olan talebin azaldığını, piyasanın durgunlaştığını söyledi. Akpınar piyasanın ancak düğün sezonu ile hareketleneceğini dile getirerek Nisan ve Mayıs aylarında satışlarda artışların görülebileceğini ifade etti.

Piyasa Nisan ayında hareketlenir

dscn0196.jpg

Geçen yılın aynı dönemine göre satışların gözle görülür bir şekilde düştüğünü ve piyasanın durgunlaştığını belirten Akpınar düğün sezonunun başlangıcı olan Nisan ayında piyasada hareketlilik beklediklerini ifade etti. Yıl içerisinde sadece düğün sezonu ve Kurban Bayramı döneminde beyaz eşya sektöründe hareketlilik olduğunu dile getiren Akpınar, piyasadaki durgunluğun sebebini ise beyaz eşyaya gelen zamma bağladı.

Zamlar satışları etkiliyor

dscn0200.jpg

Geçen sene gelen ÖTV indiriminin satışlarda artış gerçekleştirdiğini de belirten Akpınar, vatandaşların indirim var diye alışveriş yaptıklarını söyledi. Bu yıl ise beyaz eşyaya gelen zamların satışları düşürdüğünü belirten Akpınar düğün sezonunu sabırsızlıkla beklediklerini söyledi. Akpınar, “Şu anda birçok ürüne zam geldi. 750 liraya aldığımız buzdolabını 970 liraya alıyoruz. Yaklaşık yüzde 25’lik bir zam var. 3 ay önce 285 liraya aldığımız bir su sebilini şimdi sipariş verdiğimizde 335 lira fiyat çıkarıyorlar. Bu gibi zamlarda doğal olarak satışları etkiliyor” dedi.

İç satışlar yüzde 17 azaldı

Beyaz eşya satışları, ÖTV teşvikinin bittiği 2017 Eylül sonundan bu yana gerilediği bilinirken beyaz eşya iç satışları geçen yılın aynı dönenime göre ise yüzde 17 azaldı.  Beyaz eşyada yüzde 6,7 olarak uygulanan ÖTV, geçen sene Şubat’ta üç ay için sıfırlanmış, ÖTV teşviki daha sonra Eylül sonuna kadar uzatılmıştı.

İhracat yüzde 7 arttı

 Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürüne ilişkin açıkladığı verilere göre, Ocak ayında beyaz eşya ihracatı ise yüzde 7 artışla 1,26 milyon adet olarak gerçekleşti. Ocak ayında beyaz eşya üretimi yüzde 8 artışla 1,83 milyon adet,  ithalat ise yüzde 37 düşüşle 40 bin 618 adet oldu. 

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.