Çağımızın hastalığı stresin ilacı bulundu: Sarılmak

Çağımızın hastalığı stresin ilacı bulundu: Sarılmak

Almanya'da bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre stresin ilacı bulundu. Araştırmada, sarılmanın insanlardaki stresi azalttığı görüldü.

Çağın hastalığı olan stresin ilacı bulundu. Almanya Heidelberg Üniversitesinde yapılan çalışmaya göre, şefkatli dokunmak ve sarılmak kişiyi rahatlatıyor. Araştırmada sarılmanın oksitosin düzeylerini artırıp kortizol düzeylerini düşererek kişiyi rahatlattığı görüldü.

"STRESİ AZALTIR, KİŞİYİ SAKİNLEŞTİRİR"

Hürriyet'e konuşan Psikiyatrist Doç. Dr. Taha Can Tuman: “Oksitosin, anne-çocuk ve çiftler arasında bağlanma üzerinde etkileri olan bir hormondur. Oksitosin, stresi azaltır, antidepresan ve kaygı giderici etki gösterir. Dokunma, sarılma gibi temaslar oksitosin düzeylerini artırarak kortizol düzeylerini düşürmekte yani stresi azaltmakta ve kişiyi sakinleştirmektedir. El ele tutuşma üzerinde yapılan bir çalışmada, kadınların kocalarının ellerini tuttuklarında stres düzeylerinin azaldığı görüldü.”

"GÜVENİ ARTIRIR"

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Serdar Dağ: “Sarılmak, tokalaşmak ve göz teması kurmak güveni artırır. Sarılırken vücutta sadece oksitosin değil, aynı zamanda seratonin gibi hormonlar yükselirken stresi artıran adrenalin, kortizol gibi hormonlarda azalma olur. Birbirine sarılırken iki tarafta da hormonal artışlar nedeniyle güven duygusu artar. Ama tabii sarılmak depresyonu ya da başka bir hastalığı tedavi etmez. Tedavi başka bir olaydır. Ama hastalanmamaya yardımcı olur.”

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.