Çağın hastalığı uykusuzluk: Uykumuzu kaçıran sebepler ve çözümleri neler?

Çağın hastalığı uykusuzluk: Uykumuzu kaçıran sebepler ve çözümleri neler?

Çağımızın hastalıklarından olan uykusuzluk birçok insanı etkiliyor. Peki uykusuzluk nedir? Ne gibi etkenler uykusuzluğa neden olur? Uykusuzluk problemi nasıl çözülür? Soruların cevaplarını haberimizde sizin için derledik.

Gelişen teknoloji ve şehir hayatı insanoğlunun birçok alışkanlıklarının da değişmesine neden oldu. Artan günlük stres, yoğun çalışma hayatı, gün içinde kullandığımız birçok elektronik eşya, TV, tablet ve cep telefonu ekranları uyku bozukluklarına sebep olduğu söylenir. Çağımızın hastalıklarından olan ve birçok insanı etkiyen uykusuzluk yaşam kalitemizi düşürmeye sebep oluyor. Peki uykusuzluk nedir? Ne gibi etkenler uykusuzluğa neden olur? Uykusuzluk problemi nasıl çözülür? Gibi soruların cevaplarını haberimizde sizin için şöyle derledik.

uykususluk.jpg

PEKİ UYKUSUZLUK NEDİR?

Uzmanların görüşlerine göre Uykusuzluk, “Kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığıdır. Uykusuzluk hastalığı uykuya dalmayı zorlaştırabileceği gibi çok erken uyanmaya ya da uykunun bölünmesine neden olabilen yaygın bir uyku bozukluğu” olarak açıklanıyor. Ayrıca uzmanlar şu hususlara dikkat çekerek uyarıyor, “Uykusuzluk hastalığına sahip olan kişi, uyandığında kendini yorgun hissedebilir. Uykusuzluk sadece enerji seviyesini ve ruh halini değil kişinin sağlığını, iş performansını ve yaşam kalitesini de önemli derecede etkileyebilmektedir. Uykunun yeterliliği kişiden kişiye değişebilmektedir, fakat yetişkinler için uyku saatleri 6 ila 8 saat arasında öngörülmektedir. Yine yetişkinlerde strese veya travmaya bağlı olarak (akut) uykusuzluklar yaşanabilir.”

uykusuz-2321.jpg

PEKİ UYKUSUZLUĞUN NEDENLERİ NELERDİR?

Bilindiği gibi birçok yerde yazılıp ve söylenen basit olaylar ve insanların sorunları uykusuzluğa neden olur bunlardan birkaçı ise şu şekildedir; “Artan günlük stres, yoğun çalışma hayatı, gün içinde kullandığımız birçok elektronik eşya, TV, tablet ve cep telefonu ekranlarından maruz kaldığımız mavi ışıklar. Ayrıca, yine uzmanların görüşlerine göre, “İlaç kullanımı, duygusal veya fiziksel rahatsızlıklar, gürültü, ışık veya aşırı sıcak, depresyon, tiroid hastalıkları, psikolojik nedenler” gibi nedenler insanlarda uykusuzluğa neden olmaktadır.

a.jpg

PEKİ UYKUSUZLUK PROBLEMİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Uzmanlar uykusuzluğun önüne geçebilmek ve uyku alışkanlığını düzene sokabilmek için basit önlemler alarak önerilerde bulunuyorlar. O önerilerden birkaç tanesi ise şu şekilde sıralanıyor; “Düzenli olmak: Yatma ve uyanma saatinizi hafta sonları da dahil olmak üzere tutarlı tutun. Yatak odanızı uyumak için konforlu hale getirin ve sadece uyku için kullanın. Aktif olmak: Düzenli aktivite iyi bir gece uykusu sağlamaya yardımcı olur. Alınan ilaçları kontrol etmek: Uykusuzluğa neden olup olmadığını anlamak için ilaçlarınızı kontrol edin. Kestirmelerden kaçınmak: Gün içi kısa uykulardan kaçının veya sınırlayın. Uyarıcı maddelerden uzak durmak: Kafein ve alkolden kaçının veya sınırlayın ve nikotin kullanmayın. Gıda alımına dikkat etmek: Yatmadan önce aşırı gıda alımından kaçının. Rutin oluşturmak: Sıcak bir banyo yapmak, okumak ya da yumuşak müzik dinlemek gibi rahatlatıcı bir yatma ritüeli oluşturun.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.