Çocuklara dikkat: Enfeksiyonlu hastalar yoğun bakımları doldurdu

Çocuklara dikkat: Enfeksiyonlu hastalar yoğun bakımları doldurdu

Son haftalarda 0-18 yaş çocuk hasta grubunda üst solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşandı. Ankara Üniversitesi Çocuk Acil Bilim Dalı Prof. Dr. Deniz Tekin, “Hava yolu ile bulaşan hastalar yoğun bakımdan taşıyor” dedi.

Uzmanlar, son zamanlarda viral enfeksiyona bağlı hasta sayısında artış olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu dönemlerde özellikle viral enfeksiyona bağlı ‘çocuk hastası’ sayısı 4 kat artmış durumda.

c1.jpg

HASTA SAYISI KAPASİTENİN ÜZERİNDE

Hastanelerde son 3 haftadır ciddi bir artış söz konusu olduğunu belirten Dalı Prof. Dr. Deniz Tekin, “Normalde günlük hasta kapasitemizin yaklaşık 3-4 katı kadar daha yüksek sayıda hastayla karşı karşıyayız. Özellikle viral enfeksiyonlara bağlı; üst solunum yolu enfeksiyonları, yine hava yolu hastalıkları ve viral pnömoniler, zatürreler şuanda pik yapmış durumda. Çocukların kreş ortamında olması, okullarda olması; havaların soğuk olması ve insanların kapalı ortamlarda birbirleriyle temas içinde olması bu enfeksiyonların daha da yayılmasına sebep oluyor” dedi.

prof-deniz.jpg

BEBEKLERE DİKKAT

Özellikle bebeklerin ilk 6 aylık döneminde bu enfeksiyonların oldukça ağır seyredebileceği uyarısında bulunan Tekin, “Bu hastalarda beslenme güçlüğü, emmede azalma özellikle burun tıkanıklığı gördüğümüz şikâyetler. Dolayısıyla bu hastaların mutlaka hastaneye gelerek bizler tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun dışındaki hasta gruplarında rutin, üst solunum yolu enfeksiyonları şeklinde seyredebiliyor. Genel olarak önerilerimiz bol sıvı alınması, ateş düşürücü verilmesi ve genel durumuna destek tedavi şekilleri olarak önerebiliriz” ifadelerinde bulundu.

c4.jpg

Son zamanlarda artan günlük hasta sayısına da değinen Tekin, “Viral enfeksiyonlar zaten ilk 6 ayda büyük ihtimalde hastaneye yatış gerektiriyor. Yoğun bakıma yatan hastalarımız var. Bazen akciğer enfeksiyonları dışında beyin iltihabı prezentasyonlar görebiliyoruz. Hastane mutlaka önemli. Ayrıca kalabalık ve kapalı yerlerde fazla zaman geçirilmemeli” diyerek cümlelerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.