Dolar alacaklar dikkat: ABD bankaları faiz tahminlerini değiştirdi!

Dolar alacaklar dikkat: ABD bankaları faiz tahminlerini değiştirdi!

Şubat ayında Türkiye'de enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi piyasalarda önemli bir etki yarattı. Üç ABD bankası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz politikası hakkında yeni tahminlerini açıkladı.

Şubat ayında Türkiye'de enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, piyasalarda önemli bir etki yarattı. TL varlıklarında değer kaybı yaşanırken, risk primi ve tahvil faizlerinde artış gözlendi. Üç ABD bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikası hakkında yeni tahminlerini açıkladı.

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, tüketici enflasyonunun şubatta beklentileri aşmasının ardından TCMB'nin nisanda politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 50'ye çıkarabileceğini öngörüyor. Daha önce faiz artışı döngüsünün sona ereceğini tahmin eden JPMorgan, şimdi faiz artışlarının devam edebileceğini belirtiyor.

2.jpg

FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR

Diğer bir ABD bankası Goldman Sachs ise yüksek enflasyon ve sermaye çıkışları göz önüne alındığında, TCMB'nin faiz artırma riskinin arttığını ifade etti. Ancak, banka, TCMB'nin politikasını sıkılaştırmadan önce seçim sonrası sermaye akışlarının seyrini görmek isteyeceğini belirtti.

CitiBank, TCMB'nin politika duruşunu yılın ikinci yarısında veya daha önce gözden geçirebileceğine dikkat çekti. Banka enflasyon dinamiklerindeki bozulma ve zayıf portföy girişlerinin, TCMB'nin daha kısıtlayıcı bir politika benimsemesini gerektirebileceğini vurguladı.

Şubat ayındaki yüksek enflasyon rakamları, Türkiye piyasalarında çeşitli göstergelerde olumsuz etkiler yarattı. BIST 100 endeksi ve bankacılık endeksi değer kaybetti, dolar/TL kurunda artış yaşandı, kredi risk primi ve TL tahvil faizleri yükseldi.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.