Dünyanın yükü Türkmen gençlerin omuzlarında

Dünyanın yükü Türkmen gençlerin omuzlarında

Irak’taki savaştan kaçarak aileleriyle birlikte Ankara’ya sığınan Türkmen gençler, Yenimahalle’de kağıt ve plastik toplayarak hayata tutunmaya çalışıyor. 10’lu yaşlardaki gençler, ailelerine destek olmak için adeta dünyanın yükünü omuzluyor

Irak'ta terör örgütü DEAŞ nedeniyle Musul'un Telafer ilçesinden kaçarak iki ay önce Ankara'ya sığınan Türkmen gençler, Yenimahalle'de hayata tutunmaya çalışıyor. Yaşları 10 ila 15 arasında değişen 5 Irak Türkmeni genç, sokakları saatlerce karış karış gezip kağıt ve plastik toplayarak ailelerine destek olmaya çalışıyor.  Birbirleriyle akraba olan Türkmen gençler, imkansızlıktan ve kimliklerinin olmamasından dolayı okula da gidemiyor. 

AİLE BİREYLERİ TELAFER’DE ŞEHİT DÜŞTÜ

Karşıyaka Mezarlığı'nın önündeki İvedik Caddesi üzerinde karşılaştığımız Türkmen gençler,  yaşadıkları zorluklar ile ilgili muhabirimize bilgi verdi. Telafer’den gelerek Yenimahalle ilçesine bağlı Şentepe Mahallesi'ne yaklaşık iki ay önce yerleştiklerini kaydeden Türkmen gençler, şu an akrabalarının yanında kaldıklarını söyledi. Irak’ta artan baskı ve şiddetten dolayı Türkiye’ye gelmeye mecbur kaldıklarını belirten Türkmen gençler, aile bireylerinin çoğunun Telafer’de teröristler tarafından şehit düşürüldüğünü gözyaşları ile anlattı. 

HAYATA TUTUNMAK İSTİYORLAR

Evlerini geçindirmek için yağmur, çamur demeden Başkent sokaklarında çalışmaya mecbur olduklarını dile getiren gençler, ne olursa olsun hayata tutunmak istediklerini belirtti. 

SABAHIN ERKEN SAATİNDE KALKIP İŞE KOYULUYORLAR

Türkmen gençlerin en büyüğü 15 yaşındaki Zübeyir Zeynel şunları aktardı: “Telafer’den iki ay önce geldik. Şentepe’de akrabalarımızın yanında kalıyoruz. Babam Telafer’de öldü. Annem, ben ve kardeşlerim buraya geldik. Evimizin geçimine destek olmak için sabahın erken saatlerinden itibaren sokaklarda plastik ve kağıt topluyoruz. Yanımdakilerin ikisi kardeşim diğerleri ise dayı oğullarım. Beraber topladığımız bu malzemeleri, Hurdacılar Sitesi’ne yürüyerek götürüyoruz ve orada bunları satıyoruz. Araba başı 50 lira alıyoruz. Zor oluyor ama çalışmaya mecburuz. Yoksa hayatta kalamayız. Okula gidemiyoruz. Okula gitmek isteriz ama malum durumumuz belli.”   

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.