Eğitime ilk adım: Kreşler

Eğitime ilk adım: Kreşler

Keçiören’de özel bir kreşin müdürü olan Özden Sarı, okul öncesi verilen kreş eğitiminin çocukların üzerinde bıraktığı olumlu etkiyi anlattı. Sarı, ‘’Bizler çocuklara burada sosyalleşebilecekleri bir ortam oluşturuyoruz. Çocuklara destek sağlıyoruz’’ dedi.

Keçiören’de özel bir kreşin müdürü olan Özden Sarı, okul öncesi verilen kreş eğitiminin çocukların üzerinde bıraktığı olumlu etkiyi anlattı. Sarı, ‘’Bizler çocuklara burada sosyalleşebilecekleri bir ortam oluşturuyoruz. Çocuklara destek sağlıyoruz’’ dedi.

Erken yaşta eğitim hayatına alışan çocukların, daha sonrasında hayatın her alanına daha kolay adapte olduğunu söyleyen Özden Sarı, ‘’Bizler burada okul öncesi eğitimi vererek hem çocukları okula hazırlıyoruz, hem de beraber sosyalleşebilecekleri sağlıklı bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Okulu sevdirmeye çalışarak aslında eğitime ilk adımı attırıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

sefa2.jpg

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE YOK YOK

Okul öncesi eğitimde öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmaları ve sosyalleşebilmeleri için farklı yaş gruplarına göre etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Sarı, ‘’Bir çok etkinliğimiz var. İngilizce, bale, halk oyunu, drama, satranç gibi. Okuma yazma öğretmiyoruz ama ses eğitimi veriyoruz. Sosyal yönden çocuğun olumlu gelişimini destekleme adına bir çok faaliyette bulunuyoruz. Şu anda 3 yaşından büyük çocukların okul öncesi kreşlere gitmesi kendilerini ifade edebilmeleri ve sanal dünyadan telefondan, tabletten uzak kendi yaşıtlarıyla beraber büyümesi çok değerli ve önemli bir şey. Çünkü bu sefer çocuk kendini daha iyi ifade edebiliyor’’ dedi.

sefa3.jpg

BİLİNÇLİ AİLELERİMİZ OLDUKÇA FAZLA

Okul öncesi eğitime katılımda bilinçli ailelerin arttığını da söyleyen Sarı, ‘’Son dönemde özellikle ev hanımlarının da artık çocuklarını okul öncesi olan eğitimleri olan yerlere göndermiş olması çocukların okula başlamadan önce eksiklerini gidermesi açısından güzel bir şey. Bu konuda oldukça şanslıyız ve bilinçli ailelerimiz oldukça fazla. Bilinçli aile demek çocuğun her istediğini yapan aile demek değil tabi ki. Burada bir takip söz konusu. Aile çocuğunu bizlere emanet ettiği zaman eğitim sürecini takip edebiliyor. Bize sorular soruyorlar, çocuk ne öğrendi kendileri de bizler de görüp takip ediyoruz. Okul öncesi eğitimi alan çocukların, almayanlara oranla okul başarısı arasında tabii ki de fark bariz belli oluyor. Başarı oranları daha yüksek oluyor. Okul öncesi eğitimin şu anda zorunlu olması gayet güzel bir şey’’ diye belirtti.

sefa6-001.jpg

ÇOCUKLARINIZDAN BİR ŞEY İSTEYİN

Kurum psikoloğu Asuman Gürbay, çocuklarda paylaşma duygusunun az olduğunu belirterek, ‘’Burada eğitim gören özellikle pandemi dönemi çocuklarında paylaşma duygusunun az olduğunu görüyoruz. Bunun aşılabilmesi için ailelere devamlı olarak çocuklarından bir şeyler istemelerini istiyoruz. Örneğin, ‘Oğlum şu bardağı şuraya koyabilir misin? veya şu kitabı getirebilir misin?’ gibi. Çocuklar direktif almayı bilmedikleri için bu tür sıkıntıları yaşıyorlar. Burada biz çocuğa bu direktifi vermeye çalıştığımız zaman çocuk direkt olarak bize bakıyor ve herhangi bir tepki maalesef vermiyor. Bu da maalesef pandeminin olumsuz etkilerinden doğan bir şey. Ancak bunu zamanla verdiğimiz eğitimlerle aşıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

sefa4.jpg

MAHREMİYET EĞİTİMİ VERİLMELİ

Mahremiyet eğitiminin önemine vurgu yapan Gürbay, ‘’Okul öncesi eğitimde mahremiyet eğitimi ne derece verilirse ilerisi için o çocuk kendisini daha fazla koruyabilir. Akran zorbalığının önüne böyle geçilebilir. Bazı çocuklar daha çok bu duruma duygusal açıdan baktıkları için kendilerini savunamıyorlar. Anne ve babanın haricinde üçüncü şahısların onlara kendilerine dokunmalarına izin vermemeleri gerektiğini çocuklarımıza anlatmaya çalışıyoruz’’ diye belirtti.

sefa7.jpg

GÖREVİMİZ OKULU SEVDİRMEK

Okul öncesi eğitime yabancı ülkelerde büyük bir bütçe ayrıldığını söyleyen Gürbay, ‘’Yurt dışında okul öncesi eğitime ayrılan bütçeler oldukça fazla miktarda. Okul öncesi eğitim yurt dışında çok önemseniyor. Bizim ülkemizde ise yeni yeni gelişmekte. Bizler burada okulu sevdiriyoruz. Okulun eğlenceli olduğunu çocuğa düşündürtüyoruz ve olumsuz algıyı kırıyoruz. Bizler burada öğrencilerimize kendilerini değerli hissettiriyoruz. Çocuklar anneleri hariç başka bir kadının kendileri ile ilgilendiklerinde, kendilerini değerli hissediyorlar. İşte biz bu yüzden okul öncesi eğitimin üzerinde ısrarla duruyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Sefa Üstüner / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.