Eski kitapları topluyor: 5 depo dolusu kitap

Eski kitapları topluyor: 5 depo dolusu kitap

Konya'da yaşayan 68 yaşındaki Mustafa Bıyık, çocukluğundan beri sarıp sarmaladığı kitaplarını itinayla saklıyor. Evi dâhil 5 depo dolusu kitabı olan Bıyık, topladığı eski kitapları hem okuyor hem de okurlara sunuyor.

Küçükken bir demirci ustasının verdiği kitapla hayatı değişen Mustafa Bıyık, 68 yıllık yaşamında kitaplardan hiç kopmadı. Yoksullukla geçen çocukluk yıllarında çevresinden ve kütüphanelerden ödünç aldığı kitapları okuyan Bıyık, çalışmaya başladıktan sonra da maaşının bir kısmını hep kitaplara harcadı. Eski kitaplara büyük kıymet veren Bıyık, yıllarca terk edilmiş evlerde, bodrumlarda, çatı aralarında kalan kitapları bulup yeniden gün yüzüne çıkardı. Binlerce kitap biriktiren Bıyık, kaynaklarından başkaları da faydalanabilsin diye emekli olduktan sonra sahaf dükkânı açtı.

Evi de dâhil olmak üzere 5 depoda sayısını bilmediği kadar kitabı olan Bıyık, biriktirdiği tüm kitapları, tutkusunu aşıladığı oğluyla da paylaştı. Gününün tamamını kitaplarla geçiren Bıyık, çöpe atılmaktan ya da yakılmaktan binlerce kitap kurtarmanın, bulduğu kaynakları ihtiyacı olanlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyor.

resim.jpg

“KİTAPTAN HİÇ KOPMADIM”

Kitap okumanın sakıncalı görüldüğü bir dönemde çocukluk yaşadığını anlatan Bıyık, buna rağmen kitaptan kopmadığını söyledi. Çizgi romanların okuma tutkusunu daha da artırdığını söyleyen Bıyık, “Ailemiz, bize sıkıntı vereceğini ya da ahlakımızı bozacağını düşünerek okutmazdı. Bulduklarında yırtarlardı. Herkes yattıktan sonra küçük gece lambasının altında durur okurdum. İlkokuldan bu yana bende kitap hastalığı var. O zaman çok yokluğunu çekerdik. Kitapsız duramıyorduk. Kütüphaneye üyeydik. Paramız, harçlığımız yoktu. Ömrüm boyunca kitaptan hiç kopmadım” şeklinde konuştu.

basliksiz-1.jpg

“KİTAPSIZ BİR HAYAT DÜŞÜNEMİYORUM”

Kitap konusunda doyumsuz olduğunu dile getiren Bıyık, sürekli kitap aldığını belirtti. Kitapsız bir hayat düşünemediğini ifade eden Bıyık şunları aktardı:

“Geziyorum veya kapıcılar çağırıyor gidiyorum, bakıp içinden seçiyorum. Emekli aylığımla bisikletle kitap toplayarak depolarca kitap sahibi oldum. Hurdacıları, pazarları geziyorum. Bit pazarlarını çok gezdim ama şimdi artık yok. Kapıcılar çağırıyor, bodrumlarda, çatı aralarında kalan kitapları alıyorum. Mesela adam ölüyor, eşi çağırıyor 'Bu kitapları götürün' diyor."

kitap-1.jpg

ÇOĞU KİTAPLARININ BASKISI YOK

Ömrünü, unutulup gitmeye veya yok olmaya yüz tutmuş kitaplara yeniden hak ettiği değeri vermeye adadığına dile getiren Bıyık, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:

“Benim birikimim kitaptır, para değil. Ben altın dolar biriktirmedim. Kitap biriktirdim. Benim aylığım kitaba gider. Nasıl insanlar bazı şeylere çok önem verirse ben de en çok kitaplara önem verdim. Bodrumlara da girmeme, tozlu çatı aralarına da çıkmama neden olan benim bu kitap sevgimdir. Bu benim hastalığım. Tozun, toprağın içinden çıkardığım kitapları, rutubetini alıp yeniden gün yüzüne çıkararak insanlara kazandırdım. Şu anda bu kitapların çoğunun baskısı yok."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.