Finlandiya Çevre ve İklim Bakanı Mykkanen’den Türkiye ile işbirliği mesajı

Finlandiya Çevre ve İklim Bakanı Mykkanen’den Türkiye ile işbirliği mesajı

Finlandiya’nın 40 yılı aşkın süredir nükleer enerji sektöründe öncü olduğunu belirten Çevre ve İklim Bakanı Kai Mykkanen, Türkiye ile yenilenebilir enerji ve nükleer enerji alanında işbirliği yapılabileceğini ifade etti.

Finlandiya Çevre ve İklim Bakanı Kai Mykkanen, Türkiye ile yenilenebilir enerji ve nükleer atık yönetimi gibi konularda ortak çalışmalar yürütülebileceği ifadesinde bulundu. Finlandiya’nın 40 yılı aşkın süredir nükleer enerji sektöründe öncü olduğunu belirten Mykkanen, Finlandiya'da elektrik üretiminin yüzde 40'tan fazlasının nükleer enerjiden sağlandığını ekledi. Üretilen elektriğin büyük kısmını nükleer enerjiden elde ettiklerini ifade eden Mykkanen, Türkiye’nin güçlü enerji sanayisine değindi. Mykkanen, Türkiye ve Finlandiya arasında da yenilenebilir enerji ve nükleer atık yönetimi gibi alanlarda ortak çalışmaların yürütülebileceğini ifade etti.

foto-3.jpg

TÜRKİYE-FİNLANDİYA İŞBİRLİĞİ

Mykkanen, Finlandiya’nın nükleer enerji sektöründe öncü olduğunu ve elektrik üretiminin büyük bir kısmının nükleer enerjiden sağlandığını belirtti. Bunun yanında rüzgâr enerjisine de yatırım yapıldığını ve açık deniz rüzgâr enerjisi kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirten Mykkanen, Türkiye ile temiz enerji gelişmeleri, ticaret ve Ar-Ge gibi konularda işbirliği yapılabileceği ifadesinde bulundu. Mykkanen, "Yenilenebilir enerji veya nükleer atık yönetimi gibi temiz enerji gelişmeleri söz konusu olduğunda Finlandiya ve Türkiye arasında teknoloji veya uzmanlık değişimi olabilir. Finlandiya temiz sanayi merkezi olmayı hedefliyor. Türkiye'nin güçlü enerji yoğun sanayisi ile Finlandiya sanayisi arasında ticaret, ithalat ve ihracat artırılabilir. Ayrıca, Ar-Ge işbirliği kapsamında karşılıklı forumlar aracılığıyla, gelecekteki işbirliği için fırsatlar sunabilir." İfadesinde bulundu.

foto-2.jpg

DAHA ÇOK NÜKLEER ENERJİ

Mykkanen, Finlandiya’nın daha fazla nükleer enerjiye ihtiyacı olduğunun altını çizerek, "Küçük modüler reaktörlerin inşasını kolaylaştırmayı amaçlayan Ulusal Nükleer Enerji Yasası ile 2026'ya kadar yapılması planlanan reform, Finlandiya'nın ileri görüşlü ve uyarlanabilir stratejisini yansıtıyor. Ayrıca nükleer enerji için yüzde 70'e yakın yüksek bir kamuoyu onayı bulunuyor." İfadesinde bulundu. Nükleer enerji dışında rüzgâr enerjisine de yatırım yaptıklarına dikkat çeken Mykkanen, "Son yıllarda açık deniz rüzgâr enerjisi alanında büyük bir yatırım potansiyeli bulunuyor. Hükümet de 2035'e kadar açık deniz rüzgâr enerjisi kapasitesinin artırılması konusunda iddialı bir hedef belirledi. Ayrıca yıllık bazda elektrik talebi açısından kendi kendimize yeterliliğe doğru ilerledik. Bu oran 2023'te neredeyse yüzde 98'e ulaştı." değerlendirmesinde bulundu.

foto-1.jpg

RUSLARA BAĞIMLILIK AZALDI

Finlandiya Çevre ve İklim Bakanı Kai Mykkanen, Finlandiya’nın Şubat 2022 tarihinden itibaren Rus enerjisine bağımlılığını hızla azaltmaya başladığını ifade etti. "Bu, iyi düzeyde hazırlık, tutarlı eylemler ve geniş enerji karışımı sayesinde mümkün oldu. Elektrikle ilgili olarak, Rus nükleer yakıtı için de yedek bir batı tedarik zinciri bulunduğunu belirtmek gerekir. Rus LNG'si de Finlandiya'ya sadece çok sınırlı miktarda ithal ediliyor." İfadesinde bulundu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.