HASVAK'tan ANFA çalışanlarına eğitim

HASVAK'tan ANFA çalışanlarına eğitim

HASVAK Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle “Kanser Bilgilendirme ve Farkındalık” eğitimlerine devam ediyor. Daha önce öğrencilere ve ailelerine verilen eğitim, bu kez ANFA çalışanlarına verildi. 

HASVAK Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle “Kanser Bilgilendirme ve Farkındalık” eğitimlerine devam ediyor. Daha önce öğrencilere ve ailelerine verilen eğitim, bu kez ANFA çalışanlarına verildi. 

Gökkuşağı’nda gerçekleştirilen eğitime HASVAK Yönetim Kurulu Başkanı Engin Öztürk, ANFA Genel Müdür Orhan Kaya ve ANFA çalışanları katıldı. Burada konuşan HASVAK Yönetim Kurulu Başkanı Engin Öztürk, hastalıkların teşhisinde eğitim ve bilinçlenmenin önemli olduğuna değinerek, kanserin korkulması gereken değil, ama tedbir alınması gereken bir hastalık olduğunu söyledi. 

Daha sonra kanser ve kanserden korunma yollarını anlatan bir sunum gerçekleştiren Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi Uzman Dr.Güledal Boztaş, kanserin önemli bir sağlık sorunu olduğunu anlattı. Dünyada her yıl 8 milyon kişinin kanserden öldüğünü kaydeden Boztaş, kanserin Türkiye’de en sık öldüren ikinci hastalık olduğunu dile getirdi. 65 yaş altını öldüren hastalıkların başında kanserin geldiğini belirten Boztaş, kansere çevresel etkenlerin neden olduğunu anlattı. Erkeklerde ilk sırada akciğer, kadınlarda ise ilk sırada gögüs kanserinin geldiğini söyleyen Boztaş, kanserin genetik yatkınlık, sigara ve alkol kullanımı, uzun süre güneşe maruz kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, hava kirliliği ve yağlı besin tüketimi gibi nedenlere bağlı ortaya çıktığını kaydetti. 

Beslenme önerilerinde de bulunan Boztaş kırmızı et yerine balık tüketmeyi, sebze ve meyve tüketimine de önem verilmesi gerektiğini anlattı. Kızartma yerine yemeklerin haşlaması veya buharda pişirilmesinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Boztaş, dengeli beslenmenin önemine değindi. 

Kanser risk durumları, erken tanı ve tarama hakkında bilgi veren Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi Dr. Umut Domaç, ülkedeki sağlık imkanlarını anlattı. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’nin sağlık güvencesi olsun olmasın Türk vatandaşı olan herkese ücretsiz tarama gerçekleştirdiğini vurgulayan Domaç, “Kanser taramalarını herkes yaptırmalı. Bu taramalar, kişisel sağlık sorumluluğudur” diye konuştu. Ülkede rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanseri ve meme kanserinin taramasının yapıldığını belirten Domaç, erken tanı ile bu kanserlerin tedavisinin yapılabileceğini ifade etti. 

HASVAK ve KETEM’in birlikte gerçekleştirdiği “KETEM Tanıtım ve Kanser Bilgilendirme ve Farkındalık” toplantıları, 15 günde bir devam edecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.