İş kazalarında artış sürüyor: Neden önlenemiyor?

İş kazalarında artış sürüyor: Neden önlenemiyor?

Türkiye’de son dönemde artan işçi kazaları dikkat çekmeye devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne ait rapora göre en çok işçi kaybı Büyükşehirlerde.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Şubat 2024 dönemine ait raporunda İstanbul'da 26, İzmir 12, Bursa'da 10, Erzincan'da 9 ve Antalya ve Konya'da 6 işçinin hayatını kaybettiğini verilerle ortaya serdi.

“YETERLİ ÖNLEM ALINMIYOR”
Türkiye’de iş kazalarındaki artışın birçok nedeni bulunmakla birlikte özellikle önlemin alınmaması çok ciddi kazalara neden olabiliyor. Uzmanlara göre iş kazalarında işverenin iş güvenliği politikaları, çalışanların eğitim eksikliği, denetimlerin yetersiz olması ve maliyetlerin azaltılması için güvenlik önlemlerinden kaçınılması gibi nedenler yer alıyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜ ZİRVEDE
Türkiye de en çok ölüm inşaat sektöründe meydana geldi. 2024 başından itibaren 29 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Şubatta 64 sanayi sektörü işçisi, 42 inşaat sektörü işçisi, 26 hizmet sektörü işçisi ve 12 tarım sektörü işçisi yaşamını yitirdi. Rapora göre;
26 ölüm İstanbul’da; 12 ölüm İzmir’de; 10 ölüm Bursa’da; 9 ölüm Erzincan’da; 6’şar ölüm Antalya ve Konya’da; 5 ölüm Gaziantep’te; 3’er ölüm Balıkesir, Kayseri, Malatya, Sakarya, Şanlıurfa, Zonguldak ve Abhazya’da; 2’şer ölüm Adana, Aksaray, Ankara, Aydın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kocaeli, Manisa, Muğla, Muş ve Tekirdağ’da; 1’er ölüm Adıyaman, Artvin, Bilecik, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Hatay, Isparta, Kastamonu, Kırıkkale, Kilis, Mardin, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Trabzon, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat, Gana ve Sırbistan’da meydana geldi.

ÇOCUK İŞÇİLERİN ÖLÜMÜ
Dünyanın birçok yerinde halen daha çocuk işçi ölümleri ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. 2024 raporuna göre, Şubat ayında 18 yaş altında 6 çocuk işçi hayatını kaybetti. Ocak ayı ile birlikte ilk iki ayda 13 çocuk işçi ölümü gerçekleşti. Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlasının meydana geldiği sektörün ise tarım olduğu kaydedildi.

İŞVERENLERE ÇAĞRI
Tehlikeli işkolları yüksek risk taşısa da kazalar her sektörde ve her işte meydana gelebilir. Uzmanlara göre önemli olan her iş yerinde güvenlik standartlarının uygun bir şekilde uygulanması ve çalışanların güvenliğinin sağlanması yönündedir. Öte yandan işverenlere çağrıda bulunan uzmanlar, kazaların önlenmesinde çalışanlara iş güvenliği eğitiminin verilmesi gerektiğini aktardı.

Kaynak:Sefa Üstüner/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.