İslam’da anne baba hakkı nedir? Anne ve baba hakkı hangi ayette geçiyor?

İslam’da anne baba hakkı nedir? Anne ve baba hakkı hangi ayette geçiyor?

Anne ve baba insanoğlu için en önemli kavramlar listesinin en başında gelmektedir. Peki, İslam’da anne baba hakkı nedir? Anne ve baba hakkı hangi ayette geçiyor? İşte detaylar:

İnsanın kendisi ve içinde yaşadığı kainatı yaratan ve çeşitli nimetlerle donatan yüce Allah'a karşı kulluk görevlerinin yanında, onun yaratmış olduğu varlıklara karşı sorumlulukları bulunmaktadır. Bu varlıkların başında ise dünyaya gelişine vesile olan, yetişip büyümesini sağlayan anne ve baba gelmektedir. Bu gerçek, Kur’an-ı Kerim’de şöyle açıklanmaktadır: Allah'a ibadet edin ve ona hiç bir şeyi ortak koşmayın. Ana, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanımızdaki arkadaşa, yolcuya elinizin altındakilere iyilik edin. Rabbin kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, ana babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretmiştir.” Peki, İslam’da anne baba hakkı nedir? Anne ve baba hakkı hangi ayette geçiyor? Tüm detaylar haberimizde:

ana-baba-1.jpg

İSLAM’DA ANA BABA HAKKI

Kişinin insanlar içinde en fazla ilgi alaka göstermesi, iyilik ve ihsanda bulunması gereken kimseler anne ve babasıdır. Çocuğun dünyaya gelmesinden itibaren her türlü meziyetine katlanan, ihtiyaçlarını karşılayan, eğitimli ve iyi bir şekilde yetişip hayata atılmasını sağlayan, dünyanın en fedakar insanları olan anne ve babalar elbette en iyi muameleye saygı ve hürmete layıktırlar. Hadisi şerifte annenin peş peşe üç defa zikredilmesi dördüncüde babanın zikredilmesi annenin evlat üzerindeki hakkının daha fazla olduğunu ifade etmek içindir.

ana-baba-3.jpg

Çünkü anne çocuğu karnında taşımak ve dünyaya getirmek emzirmek ve onun terbiyesi ile meşgul olmak gibi çok meşakkatli işleri yapmakla çocuk üzerinde en fazla hak sahibidir. Diğer yandan bir çocuk için babanın önemi de azımsanmayacak kadar büyüktür. Ailenin geçim yükünü omuzlanan çoluk çocuğunu helal rızıkla beslemek için gece gündüz demeden çırpınan ailenin güvenliği için canını siper eden hep babalardır.

ana-baba-4.jpg

Lokman Suresi 14’üncü ayetinde der ki: “Biz insana, anne-babasına mümkün olan en iyi şekilde davranmasını emrettik. Annesi onu nice zahmetlere katlanarak karnında taşımış; sütten kesilmesi de iki yılı bulmuştur. Onun için, ey insan, bana şükret, ana-babana da teşekkür et. Unutma ki, sonunda bana dönecek ve yaptıklarının hesabını vereceksin.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.