İslam’da niyetin önemi

İslam’da niyetin önemi

İslam'da niyet etmek, bir ameli gerçekleştirirken kişinin kalbinde tuttuğu samimi niyeti ifade eder. İslam'da niyet, ibadetlerin ve diğer hayırlı davranışların kabul edilmesi için önemli bir unsurdur. Peki, İslam’da niyetin önemi nedir?

Yüce Allah insanları ve cinleri kendisine kulluk ve ibadet etsin diye yaratmıştır. Yaratılışın gayesi ve yüce Allah'a bağlılığın açık bir göstergesi olan ibadetler sırf Allah rızası gözetilerek yapılmalıdır. Çünkü; Allah'ın emri olan ibadetler halis hane bir niyet ile yapıldığında makbul olur. Bu nedenle dinimizde niyet ibadetlerde şart koşulmuştur.

haber1.jpg

ALLAH RIZASI GÖZETİLEREK YAPILMALIDIR

İnsanın bütün söz ve davranışları Allahu Teala nezdindedir. Buna göre; Allah'ın rızasını gözetmeyen bir niyetle yapılan amelin Rabbimizin katında hiç bir değeri yoktur. Nitekim Kuranı Kerimde ibadetlerin makbul olmasının sırf Allah'ın rızası gözetilerek ve ihlaslı yapılmasına bağlı olduğu bildirilmiştir.

hz-muhammed.jpg

Öte yandan, peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) de şöyle buyurmuştur; “Ameller, ancak niyetlere göre değer kazanır.” Başka bir hadisi şerifte ise “Şüphesiz Allahu Teala, sadece kendisi için ve ancak kendisinin rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder.”

haber2.jpg

SAMİMİ OLUN

Yani, İslam'a göre bir amelin niyeti ihlaslı ve samimi bir şekilde yapılmalıdır. İnsanın niyeti, yaptığı amelin ne amaçla ve kimin için yapıldığını belirler. İslam'da niyet, ibadetlerin sadece dışsal gösteriş değil, içsel bir samimiyetle gerçekleştirilmesini sağlar ve kişinin Allah'a karşı olan bağlılığını ifade eder.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.