Kadim Türk geleneği Elmadağ’da yaşatılıyor: “Saya gezmesi” töreni yapıldı

Kadim Türk geleneği Elmadağ’da yaşatılıyor: “Saya gezmesi” töreni yapıldı

Elmadağ Belediyesi ve Ankara Kulübü Derneği, Oğuzlardan gelen kadim Türk geleneğini “Saya Gezmesini” Elmadağ’da yaşattı. Bereket ve baharın müjdecisi olarak bilinen “Saya Gezmesi” vatandaşların yoğun ilgisi ile gerçekleşti.

Orta Asya’dan günümüze gelen Oğuz Türkeri’nin kadim geleneklerinden olan ‘Saya Gezmesi’ Elmadağ’da törenlerle gerçekleşti. Ankara Kulübü Derneği tarafından Elmadağ Belediyesi’nin de katkılarıyla Elmadağ ilçesi Akçaali Mahallesinde, Orta Asya’dan günümüze kadar gelen, bereket töreni ve baharın gelişinin müjdecisi olarak da bilinen eski Oğuz - Türk geleneği, ‘Saya Gezmesi’ düzenlendi. Kuzunun anne karnında canlandığına ve tüylerinin çıkmaya başladığına inanılan ‘Saya Gezmesi’ günü, yoğun bir katılımla gerçekleşti.

1-005.jpg

YÜZ YILLARDIR SÜRÜYOR

Geleneksel Saya Gezmesi programında konuşan Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, ‘Saya Gezmesi’nin Orta Asya’dan gelen ve bir nevi bereket töreni olduğunu belirterek, hayvancılıkla uğraşan Ankara’nın bazı köylerinde yüzyıllardır sürdürüldüğüne dikkat çekti.Özaslan, “Ankara Kulübümüz Ankara’mızın, Anadolu’muzun binlerce yıllık birçoğu unutulmaya yüz tutmuş geleneklerini yaşatıyor. Seymenlik ve Bacıerenlik dışında Ankara Kulübü'nün yaşattığı bir gelenek de binlerce yıllık Sinsin geleneği. Bugün burada Sinsin ateşini yakacağız. Sinsin oyununu oynayacağız. Bunlar bizim milli kimliğimiz. Bizi biz yapan değerlerimizden birisi de 'Saya Gezme' geleneğimiz. Bu da binlerce yıllık bir gelenek. Orta Asya’da milli bir bayram. Ama Anadolu’ya geldiğimizde baharın ilk müjdecisi olan, özellikle hayvancılıkla uğraşan Elmadağ, Bala gibi ilçelerimizdeki köylerde kutlanan ama zamanla unutulmuş bir gelenek” dedi.

2-004.jpg

İŞBİRLİĞİNE DEVAM EDECEĞİZ

Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, Saya Gezisi etkinliğine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Ankara Kulübü'ne teşekkür etti. Aşkın, Ankara'nın tarihi kültürel değerlerine sahip çıkma adına Ankara Kulübü ile işbirliğine devam edeceklerini ifade etti.

3-003.jpg

KÖY ÇOBANI ÖNCÜLÜK ETTİ

Konuşmaların ardından köy çobanının öncülüğünde, Ankara Kulübü Seymen ve Bacıerenleri tarafından saya gezisine çıkıldı. Davul zurna eşliğinde Seymen oyunları ile evlere yapılan saya gezmesinde, Bacıerenler tarafından söylenen, "Sayacı geldi kapınıza, selam verdik hepinize, iğde, üzüm verin heybemize - saya saya sallıbağ olsun, dört ayağı nallıbağ olsun, yağ verenin oğlu, peynir verenin kızı olsun - sayacı geldi duydun mu, köseyi gelini gördün mü, niye geldiler sordun mu, bulgur, yağ, yumurta verdin mi" manileri ile erzak toplandı. Saya Gezisinin ardından meydanda sinsin ateşi yakılarak, kar yağışı altında sinsin ve seymen oyunları da sergilendi.

Kaynak:Ayça Yaslı / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.