Kesikbaş Türbesinde restorasyon başladı: Gün yüzüne çıkacak!

Kesikbaş Türbesinde restorasyon başladı: Gün yüzüne çıkacak!

Kesikbaş Türbesinde restorasyon çalışmaları başladı. Kale esnafı Erkan Kaptan, “Artık eserin korunuyor olması hem bir Kale vatandaşı hem de bir Kale esnafı olarak bizleri çok sevindirdi” dedi. En az 90 gün sürecek çalışmalarla türbe gün yüzüne çıkacak.

Ankara Kalesi’nin tarihi değerlerinden Kesikbaş (Felekeddin) Türbesinde restorasyon çalışmaları başladı. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı’nın başlattığı çalışmalar kapsamında türbe kubbesindeki çatlakların onarılmasının yanı sıra yapılacak peyzaj düzenlemesiyle aslına uygun olarak yenilenecek. Geçtiğimiz günlerde başlayan restorasyon çalışmalarıyla Ankara Kalesi’nin tarihi değeri gün yüzüne çıkarılacak. Kale esnafı Erkan Kaptan, “Bizler de esnaf olarak birçok kez talepte bulunmuştuk. Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde restorasyon çalışmalarına başladı. Burada çok daha temiz ve düzenli bir yapı göreceğiz. Artık eserin korunuyor olması hem bir Kale vatandaşı hem de bir Kale esnafı olarak bizleri çok sevindirdi” dedi.

ar3.jpg

Son yapılan tamirat esnasında beyaz badanalı bir sıva tabakası ile kaplanan türbenin ortasında beton sıvalı bir lahit bulunup; türbe yıllar içerisinde hasar aldı. Kubbesinde çatlaklar ve çökmeler meydana gelen türbe yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmez hale gelmişti.

erkankaptan.jpg

KUBBESİ ÇÖKMEK ÜZEREYDİ

Esnaf Erkan Kaptan, Ankara Kalesi’nin tarihi eserleriyle anıldığını vurgulayarak “Uzun zamandır restorasyon çalışması yapılmadığı için kubbesi çökmek üzereydi. Eser ciddi hasar almıştı ve üstündeki kurşun kaplama hurdacılar tarafından sökülüp satılmıştı. Peyzaj durumu da ciddi derecede hasar görmüş ve yıpranmıştı. Hem toprak hem de altındaki fayanslar açısından bakıldığında çok kötü durumda gözüküyordu. Çünkü Ankara Kalesi eserleriyle anılan bir yer. Bizler de esnaf olarak birçok kez talepte bulunmuştuk. Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde restorasyon çalışmalarına başladı. Burada çok daha temiz ve düzenli bir yapı göreceğiz. Artık eserin korunuyor olması hem bir Kale vatandaşı hem de bir Kale esnafı olarak bizleri çok sevindirdi. Çünkü kendisi tarihe tanıklık yapmış bir türbedir” diye konuştu.

ara.jpg

ÖNLEMLER ALINMALI

Erkan Kaptan, bu tür eserlerin kaleye değer kattığını ve şehrin turizminde önemli bir payı bulunduğunun altını çizerek yetkililere türbe ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

“Etrafında park alanının olması ve yanlış park yapılması nedeniyle de ayrıca hasarlar aldığı için sınırları olmalı. Bir metre mesafede araç park edilmemeli veya yanaşamamalı. Orada da bir koruma kalkanı gibi bir şey olursa burada daha sağlıklı daha uzun ömürlü bir eseri görmüş olacağız. Bu konuda da adım atılmalı. Yani istediğimiz etrafının kapatılmaması; bu eser gözükmeli. Bariyerlerle çevrilip korunması da çok önemli.”

ara2.jpg

HANLAR DA DAHİL EDİLMELİ

Erkan Kaptan, Ankara Kalesi’nde restorasyon çalışmaları bekledikleri birçok alan olduğunu sözlerine ekleyerek, “Hanlar Sokağında Pirinç Han, Pilavoğlu Han gibi birçok eser yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Ama metruk kalması turizm kaybı sağlıyor. Bizler bu hanların olduğu bölgedede bir an önce restorasyon çalışmalarının başlamasının çok önemli olduğunu ve esnafa katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca Kesikbaş Türbesi dışında Ankara Kalesi’nde restorasyon bekleyen Renkli Cami’nin oradaki türbe, Molla Büyük Cami’nin oradaki türbelerde dikkate alınmalı. Bunlar da dahil edilerek restorasyon çalışmaları ivedilikle yapılmalı” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.