Kış aylarında aşırı terleyenler dikkat: Kanserin habercisi olabilir

Kış aylarında aşırı terleyenler dikkat: Kanserin habercisi olabilir

Değişen hava şartları birçok problemi de beraberinde getiriyor. Aşırı terleme, kış aylarında sık görülen bir durum ise hastalık habercisi olabilir. Uzmanlar, vatandaşları aşırı terlemenin sebeplerini anlatarak uyarıda bulundu.

Değişen hava şartları birçok problemi de beraberinde getiriyor. Sosyal yaşamı olumsuz etkileyen aşırı terleme, hastalık habercisi olabilir. Fizyolojik bir olay olan terleme, vücut ısısının düşmesini sağlayan bir mekanizmadır. Durum böyle olunca solunum yolu enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyona yakalanma riskini artıyor. Uzmanlar, vatandaşları aşırı terlemenin hastalık işareti olabileceğini, sebeplerini anlatarak uyarıda bulundu.

foto1.jpg

HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR

Terleme vücut için oldukça önemli ve sağlıklıdır. Kişinin ne ölçüde terlediği sahip olduğu ter bezi ile alakalı bir durumdur. Bir kişi 2 ila 4 milyon arasında değişen sayıda ter beziyle dünyaya gelir. Bu ter bezleri ergenlik ile beraber aktifleşir. Ter bezleri daha fazla ter bezi bulunmasına rağmen erkeklerde ter bezleri daha aktiftir. Terleme sebeplerine bakacak olursak kişi normal ve aşırı şekilde terleme olarak iki grupta bu durumu yaşayabilir. Sıcak hava, aşırı nem, kalın ya da yanlış giyinmek, sentetik kıyafetler tercih etmek, spor yapmak, fiziksel anlamda yorulmak, sigara içmek, alkol almak, stres, heyecan normal terleme sebepleridir. Bunların dışında terlemenin aşırı boyutlara geçtiği durumlar olabilir. Bu durum bazı hastalıkların habercisi olabilir.

foto2.jpg

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Aşırı terleme hastalıkların habercisi olabilir. Asıl sebebi hiperhidrozdur. Fakat aşırı terlemenin de çeşitli sebepleri bulunuyor. Birincil tip hiperhidrozda genetik etkenler ön plandadır. Sebebi ise ter bezlerinin normale oranla 4 ila 5 kat fazla çalışmasıdır. İkincil tip hiperhidrozda ise aşırı terleme farklı hastalıklara gösterir. Bu hastalıklar, kanser türleri, alkol ya da uyuşturucu madde yoksunluğu, tüberküloz, akciğer hastalıkları, diyabet, düşük kan şekeri, troid bezinin fazla çalışması, menopoz, kalp hastalıkları, ateş ve enfeksiyonlar olabilir. Kişide terlemeyle birlikte nabızdaki artış, nefes darlığı, göğüste ağrı, yaşanan ani kilo kayıpları, yüksek ateş belirtileri gözlemleniyorsa tehlike çanları çalıyor demektir.

foto4.jpg

“KANSER HASTALIKLARINDA MEYDANA GELEBİLİR”

Aşırı terlemenin hastalık habercisi olabileceğini ifade eden Dâhiliye Uzmanı Dr. Dündar Güngör, “Terlemenin aşırı olduğu durumlar bulunuyor. Bunları patolojik kabul edebiliriz. Fizyolojik durumlarda hasta kaygı ve stres durumlarında terleme yaşayabilir. Patolojik durumlarda da soğuk terleme dediğimiz kalp krizi gibi yaşayan insanlarda oluşabilir. Birtakım kanser hastalıklarında veya kan şekeri düşmesinde patolojik terleme meydana gelebilir. Kış ayları geldiği için vatandaşlar sıkı giyiniyor ve bu durum aşırı terleme oluşturuyor. Bizim önerimiz kış aylarında hava şartlarına göre giyinmek ve hava sıcaklığına oranla hareket etmek sağlığımız için önemlidir. Terleme vücut ısısını düşürdüğü için üşüme ve buna bağlı bir takım solunum yolu enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyona yakalanma riskini artıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.