Kış aylarında bu hastalığa dikkat: Ellerde ve ayaklarda görülüyor

Kış aylarında bu hastalığa dikkat: Ellerde ve ayaklarda görülüyor

Özellikle havaların soğuması ile ayak ve ellerde spazm oluşması belirtileri ile kendini gösteren Raynaud hastalığına dikkat. Önemsiz gibi görünse de bazı hastalıklara eşlik edebiliyor.

Soğuk havalarda ve stresli dönemlerinizde, el ve ayaklarınızda oluşan morarmalar Raynaud fenomeni habercisi olabilir. Özellikle 30 ila 50 yaşları arasında görülen hastalık, önemsiz gibi görünse de beraberinde birçok hastalığı getirebilir. Hastalıkta tedavi süreci oldukça önemli. Bu süre zarfında kişi, kullanıyorsa bırakmalı ve sigara içilen ortamlardan uzaklaşmalıdır.

soguk-hava.jpg

ELLERDE VE AYAKLARDA OLUŞUYOR

Çoğunlukla soğuk ve ruhsal strese cevap olarak ellerde, zaman zamanda ayaklarda, kılcal damarlarda spazm oluşmasına bağlı dolaşım bozukluğuna Raynaud Fenomeni, toplumun yüzde 5’inde görülüyor. Ellerde veya ayaklarda his kaybı, soğukluk, morarma, üşüme ve ağrı gibi semptomlara sebep olabilir. Ayrıca hastalığın ilerlemesi durumunda el parmaklarında dolaşımın uzun süreli bozulmasından kaynaklı olarak kangren ve doku kaybına yol açabilir. Hastalık çoğu zaman kişinin iş ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Risk faktörleri, soğuk hava, soğuk suyla temas, psikolojik ruhsal gerginlik, sigara içiciliği, stres veya genetik kökenli olabilir.

el.jpg

30 İLA 50 YAŞLARI ARASINDA GÖRÜLÜYOR

Hastalığın sebebi tam olarak bilinmese de bazı hastalıklara eşlik edebiliyor. Raynaud sendromu, kolajen doku hastalıkları, atardamar hastalıkları, romatolojik hastalıklar, kanser hastalıkları ve akciğer hipertansiyonu gibi birçok hastalıkla karşınıza çıkabilir. Bazen de durumu açıklayacak bir sebep bulunmaz. Buda hastalığın en net şekilde açıklamaktadır. Hastalık genellikle 30 ila 50 yaşları arasında görülmektedir. Özellikle Raynaud Fenomeni’ne eşlik eden altta yatan hastalık durumunda kılcal damar spazmı ile birlikte damar pıhtılaşması da olabilir. Bu nedenle pıhtı önleyici ilaçlar oldukça önemlidir ve tedavi sürecine eklenmelidir. Parmak uçlarında yaralar oluşmaya başladıysa ve spazm atakları tekrarlıyorsa semptomları hafifletmek için semptektomi ameliyatı yapılabilir.

elll.jpg

SOĞUK HAVA İLE TEMASTAN KAÇINILMALI

Kişi bu süreçte sigara kullanıyorsa bırakmalı ve sigara içilen ortamlarda bulunmamalıdır. Bunun yanı sıra soğuk hava ve suyla temastan kaçınmalıdır. Kişi, soğuk havalarda eldiven kullanmalı ve en önemlisi stresten uzak durmalıdır. Sigara kullanımının yaygınlaşması hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu sebepten ötürü, özellikle gençlerin sigara kullanımına oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Kişi, tedavi sürecini aksatmamalı ve bir uzmandan görüş alınmalıdır.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.