Kızartmalara dikkat! O hastalığa davetiye çıkarıyor...

Kızartmalara dikkat! O hastalığa davetiye çıkarıyor...

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada patates kızartması ve kızarmış soğan halkasının demans riskine davetiye çıkaracak kimyasalları içinde bulundurabileceği ortaya çıktı.

Kızartmalar kilonun yanı sıra başka farklı sorunlara da sebebiyet verebiliyor. Buna göre, kızartılan gıdaların demans riskini artırabilecek kimyasallara sahip olabileceği tespit edildi. Bilim insanları tekrar kullanılan kızartma yağlarının zararlı bileşenlere sahip olduğunu vurguladı.

ABD'deki Chicago Üniversitesi'nde bilim insanları, yaptığı çalışmalarla fareleri bu tarz gıdalarla besledi. Farelerde bir süre sonra bazı zihinsel becerilerinin azaldığı kaydedildi. Yeniden kullanılan kızartma yağlarıyla yapılan yiyeceklerle beslenen farelerde iltihaplanma, damarlarda zarar ve bilişsel güçlerinde zayıflık ortaya çıktı.

METABOLİK RAHATSIZLIKLAR ORTAYA ÇIKABİLİR

Araştırmacılar, yüksek sıcaklıklara maruz kalan yağların bazı metabolik rahatsızlıklarla ilişkilendirilebileceğini belirtti. Restoranlarda sıkça kullanılan kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılması, beyin hasarına neden olabilecek potansiyel risk olduğu kaydedildi. Araştırmanın sonuçları Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Topluluğu'nun yıllık toplantısında sunuldu ve bilim insanları, insanlar üzerinde de benzer çalışmalar yapmayı planladıklarını söyledi.

Kaynak:Ayça Yaslı/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.