Klostrofobi nedir? Kapalı alan fobisi Klostrofobi belirtileri nelerdir?

Klostrofobi nedir? Kapalı alan fobisi Klostrofobi belirtileri nelerdir?

Birçok insan kapalı alanda kalmaktan korkar. Bir fobi olan ve Klostrofobi olarak bilinen bu durum, internette araştırılıyor. Peki, Klostrofobi nedir? Kapalı alan fobisi Klostrofobi belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

Vatandaşlar, kapalı, basık yerlerde yaşanan korku durumunu internette araştırıyor. Klostrofobi olarak bilinen ve birçok insanın yaşadığı bu durumun nedenleri merak ediliyor. Peki, Klostrofobi nedir? Kapalı alan fobisi Klostrofobi belirtileri nelerdir? İşte klostrofobinin detayları...

KLOSTROFOBİ NEDİR?

İnternette klostrofobinin ne olduğu araştırılıyor. Klostrofobisi olan insanlar asansör gibi küçük ve kapalı alanlarda panik atak geçirebilmektedir. İnsanlar bu durumda nefes alamamaktan korkabilmektedir.

Çocukken yaşanan travmatik bir olayın da klostrofobiye sebep olabileceği ifade edilmektedir. Birçok durum veya uyaranlar tarafından tetiklenebilir. Kalabalık ve dar asansörler, penceresiz küçük odalar ve hatta dar boğazlı kazaklarda bu duruma dahildir. Klostrofobi, genellikle anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır ve panik atak ile sonuçlanır.

KLOSTROFOBİ BELİRTİLERİ NELER?

Klostrofobinin iki önemli semptomu olduğu belirtilmektedir. Bu iki semptom kısıtlama korkusu ve boğulma korkusudur. Klostrofobisi olan insanlar en az bir ya da birkaç kısıtlamadan korkmaktadır. Bu korkulara küçük odalar, kilitli odalar, arabalar, uçaklar, trenler, tünel, sualtı mağaraları, bodrum katlar, asansörler ve mağaralar girebilir.

Klostrofobi belirtileri diğer anksiyete - kaygı bozukluğu belirtileriyle örtüşür. Klostrofobinin yaygın olarak görülen belirtileri kalp çarpıntısı, titreme, nefes almada güçlüktür.

Klostrofobisi olan kişilerde, panik ataklar yaygın bir şekilde görülür.

Panik atak yaşayan kişide şu belirtiler ortaya çıkar:

Göğüs ağrısı, ağrıya eşlik eden göğüste sıkışma hissi, mide bulantısı, midede kelebek uçuşması hissi, ağız kuruması, terleme, titreme, sıcak basması hissi, nefes almada zorluk, boğulma hissi.

KLOSTROFOBİ TEDAVİSİ VAR MI?

Psikolojik nedenler sonucu ortaya çıkan kapalı alanda kalamama durumu, yine psikolojik tedavi yöntemleri ile çözülmelidir. Bilişsel Davranış Terapisi ile kişinin bu korkudan uzaklaşması ve onunla baş edebilmesi yolları öğretilir. Bunun yanında daha iyi sonuçlar alınması için antidepresan ilaçlar ve ankisiyete bozukluğunu tedavi edici ilaçlar ile takviye edilmektedir. Ayrıca hipnoz ile altta yatan bir çocukluk korkusu da araştırılarak tedavi sağlanabilmektedir. Eğer klostorfobiniz varsa; bir ruh sağlığı uzmanına gitmeniz bu korkuyu yenmenizi sağlamak için önemlidir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.