Kortizon kullanan hastalar için beslenme tavsiyeleri

Kortizon kullanan hastalar için beslenme tavsiyeleri

Toplum arasında sıkça kilo aldırmasıyla ve kan şekeri seviyelerini etkilemesiyle bilinen kortizonlu ilaç ve iğneleri kullanan hastalar nasıl bir diyet uygulamalı? İşte tüm detaylar...

Uzmanlar, kortizon kullanan hastalar için uygun bir diyet ile ilacın olası yan etkilerinin azaltılabileceğini ve genel sağlığın desteklenebileceğini kaydediyor. Kortizon, yaygın olarak kilo artışıyla ilişkilendiriliyor. Bunun yanı sıra, kemik sağlığını olumsuz etkileyebildiği ve bazı durumlarda kan şekeri seviyelerini düşürebildiği de gözlemleniyor.

Peki, kortizonlu ilaç kullanan hastaların beslenmede dikkat etmesi gerekenler neler? İşte tüm detaylar...

SAĞLIKLI YAĞLARI VE LİFLİ GIDALARI BESLENME PLANINIZA EKLEYİN

Kortizon kullanımı sırasında dengeli bir beslenme çok önemlidir. Her öğünde protein, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve lifli gıdaları içeren bir beslenme planı uygulanmalıdır. Taze sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, baklagiller, yağsız protein kaynakları (tavuk, balık, yumurta, fasulye, mercimek gibi), sağlıklı yağlar (zeytinyağı, avokado, balık yağı) tüketilmelidir.

KALSİYUM VE D VİTAMİNİNE DİKKAT!

Kortizon kullanımı kemik yoğunluğunu azaltabilir ve osteoporoz riskini artırabilir. Bu nedenle, yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı önemlidir. Süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, brokoli), badem gibi kalsiyum kaynakları ile güneşten doğal olarak elde edilen D vitamini desteği sağlanabilir.

TUZDAN UZAK DURUN

Kortizon kullanımı sıvı tutulumuna ve yüksek tansiyon riskine neden olabilir. Bu nedenle, tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Hazır gıdalar, işlenmiş gıdalar ve tuzlu atıştırmalıklardan uzak durulmalı, yemekler tuzsuz veya az tuzlu olarak hazırlanmalıdır.

DÜŞÜK GLİSEMİKLİ YİYECEKLERE YÖNELEBİLİRSİNİZ

Kortizon kan şekeri seviyelerini etkileyebilir, bu nedenle kan şekerinin dengede kalması için düşük glisemik indeksli yiyecekler tercih edilmelidir. Şekerli ve yüksek karbonhidratlı atıştırmalıklardan kaçınılmalıdır.

Kortizon kullanımı vücutta su tutulumuna neden olabilir. Günde yeterli miktarda su içmek, böbrek sağlığını korumak ve vücuttaki toksinleri atmak için önemlidir.

Kortizon kullanımı sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir. Bu nedenle, gün içinde daha küçük ve sık öğünler tüketmek sindirimi kolaylaştırabilir.

Kortizon kullanımı antioksidan ihtiyacını artırabilir. C vitamini, E vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlar açısından zengin besinler tüketmek, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir.

Kaynak:Ayça Yaslı / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.