Kredi kartları için peş peşe kararlar! Vatandaş nasıl etkilenecek?

Kredi kartları için peş peşe kararlar! Vatandaş nasıl etkilenecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıklamadan önce kredi kartlarına ilişkin düzenlemeler sürüyor. Son olarak kredi kartlarından nakit çekimi için faiz artırımına gidildi. Peki bu düzenlemeler vatandaşı nasıl etkileyecek?

Merkez Bankası (TCMB), ilave sıkılaşma adımları kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine ve ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verdi.

Hemen ardından kredi kartı kullanımlarına ilişkin bir dizi önlem açıklandı. Buna göre, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekimlerde faiz oranları ihtiyaç kredilerinde kullanılan faiz oranıyla aynı seviyeye getirilmişti.

Sonrasında ise bankalar nakit avans ve bireysel kredi ile altın ve döviz alımından kaçınılması gerektiği noktasında müşterilerine uyarı yapmıştı.
Bu gelişmeler ışığında kredi kartı nakit avans çekiminde de taksit sayısı düşürüldü ve kredi kartı nakit avans çekimi ve kredili mevduat hesaplarına (KMH) uygulanan faiz oranları yükseltildi.

DÜZENLİ LİMİT ARTIŞLARI VATANDAŞI HARCAMAYA İTİYOR

Konuya ilişkin uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde taksit sınırlamasının yanında kullanıcıların gelirlerine göre kredi kartı limit düzenlemesi yapılması gerektiği vurgulanıyor. Kişinin geliri dikkate alınmaksızın düzenli limit artışları vatandaşı harcama yapmaya itebiliyor.

Öte yandan uzmanlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı açıklamasında kredi kartlarına ilişkin bir düzenleme daha açıklamasını bekliyor.

KADEMELİ UYUM

Uzmanlar değerlendirmelerinde vatandaşların sıkı para politikasına kademeli olarak alışmasını öngörüyor.

Kredi kartlarına ilişkin açıklanan düzenlemelerin vatandaşın harcamalarını kademeli olarak kısıtlamak üzere atılan adımlar olduğu değerlendiriliyor.

Kaynak:Ayça Yaslı/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.