Kronik rahatsızlığı olanlara önemli uyarı Tedavi de tedbir de önemli

Kronik rahatsızlığı olanlara önemli uyarı Tedavi de tedbir de önemli

Uzmanlar, kış mevsiminin gelmesi ile artan grip vakalarına dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Tedavi kadar tedbirinde önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar gerekirse kalabalık alanlarda kısa süreli maske kullanımına dikkat çekti.

Kış mevsimin gelmesi ile grip vakalarında ve soğuk algınlığı hastalığında artışlar yaşanmaya başladı. Soğuyan hava şartları vücut direncini etkileyerek vatandaşların daha çabuk hastalanmasına neden oluyor. Uzmanlar, artan grip vakalarına dikkat çekerek özellikle kronik hastalığı bulunan bireylere uyarılarda bulundu. Tedavi kadar tedbirinde önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar gerekirse kalabalık alanlarda kısa süreli maske kullanımına dikkat çekti. Ayrıca, uzmanlar beslenme şartlarına dikkat çekerek, “Artan grip vakalarından korunmak için vücut direncini güçlü tutan beslenmede önemli. Kış aylarında beslenmeye ve korunmaya dikkat edilmeli” dedi.

ara-004.jpg

DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR

Uzmanlar, “Özellikle bu dönemlerde sık olarak grip, nezle gibi solunum yolu rahatsızlıkları yaşanabilmektedir. Grip ve soğuk salgınlı hastalıklarının ateş, öksürük, nefes darlığı, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, eklem ağrıları ve baş ağrısı gibi belirtilere dikkat edilmeli” uyarılarında bulunuyor. Bu belirtiler hastalığın hafif veya ciddi seyretmesine göre ya da kişinin belirli özelliklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Bu anlamda özellikle bu dönemde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları hayati önem taşımaktadır” uyarılarında bulunuyor.

.jpg

TEDBİRLER HASTALIĞI ÖNLER

Soğuk algınlığı ve gribe karşı alına bilecek önlemleri uzmanlar şöyle sıralıyorlar; “Değişen ısıyla birlikte vücut direnci düşebilir. Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip, hasta olmamanın yolu bilinçli olmaktan geçmektedir. Üst solunum yolu hastalıklarından basit tedbirler ile korunmak mümkün. Beslenme ve giyime dikkat edilmeli. En önemlisi kişisel hijyen olarak eller sabun ve su ile sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalıdır. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Kapalı ve kalabalık ortamlar sık sık havalandırılmalı, mümkünse buralardan kaçınılmalıdır.”

arra2.jpg

KRONİKLER DİKKAT ETMELİ

Mendil kullanmak, ellerin sabunlu suyla yıkanması mikropların yayılmasını engeller. Bitkisel ürünler ve çaylar ilaç değil. Hasta olmadan önce limon ve bitkisel çayların kullanılması soğuk algınlığı gibi hastalıkların hafif geçmesini sağlayabilir ama bunlar ilaç değildir. Altı ay ve 5 yaş arasındaki çocuklarda, 65 yaş üzerindeki kişilerde, kalp hastalarında, kanser hastalarının vücut direnci düşüktür. Bunlar grip geçirdiği zaman bu zatürreye dönüp, ölümle sonuçlanabilir. Kış aylarında C vitaminin bol olduğu meyve sebzelerin tüketilmesinin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklara karşı koruduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmakta.

BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ

Uzmanlar, son olarak yaşanan gribal enfeksiyonlarda dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek; “Nezle ve gripte, dengeli beslenme, bol B ve C vitamin içerikli sebze ve meyve yeme, yaşadığımız ortamların kuru olmamasına ve nemli olmasına dikkat etme, stresten uzak durma gibi hususların oldukça önemli olduğunu vurguluyor. Bol sıvı almak, dengeli beslenmek önemlidir” vurgusu yapıyor.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.