Selçuk  YILDIRIM

Selçuk YILDIRIM

Marifet iltifata tâbidir

Marifet iltifata tâbidir

Marifet iltifata tâbidir çoğu kişi bunu bu haliyle bilir lakin tam hali şudur; “Marifet iltifata tâbidir, müşterisiz meta zayidir” Muallim Naci bu sözü Hamiyyet isimli eserinde, Endülüs’ün yükselişinden söz ederken ilim ve sanatın nerede rağbet görürse orada gelişip serpileceğini, tembellikle ilmin asla bir araya gelemeyeceğini, esasen ilmin kendi değerini bilenleri sezdiğini ifade ettikten sonra, ilim, sanat ve edebiyatın yükselmesi için padişahların iltifatına, yani devlet desteğine muhtaç olduğunu söyler. 

Bu hafta bana bu sözü hatırlatan ise Türk Hava Yolları’nın başarılı çalışmaları ve geldiği noktadır.

Önceki gün hava ulaşımında yine bir ulaştırma anlaşması gerçekleştiren THY 30 Kasım’dan itibaren artık Afrika’da 37 ülkeye ve 55 şehre çıkararak yeni bir başarıya daha imza attı.

Hava ulaşımı, erişilebilirliği artırması, ticaret ve turizme olan hızlandırıcı katkı sağlamıştır.

Bugün THY, dünyada Afrika'da en çok noktaya uçan hava yolu olmanın gururu ile, Afrika'yı diğer dünya şehirlerine bağlayan bir hava yolu haline geldi. 

Ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan en son yaptığı açılamada, Türkiye'nin şu an 170 ülke ile Hava Ulaştırma Anlaşması bulunduğunu, taşıyıcıların 122 ülkede yaklaşık 316 noktaya uçtuğunu bu sayede THY’nin dünyada en fazla ülkeye uçan hava yolu şirketi olduğunu belirtti.

Yine şirket geçen hafta yaptığı açıklamayla 9 ayda 1 milyar dolardan fazla kar açıklayarak başarısını perçinlemiştir.

Tabi THY’nin daha kuruluşundan itibaren markalaşma yolunda gösterdiği çabaların yadsınamaz bir başarısı söz konusudur.

Başına gelen yöneticilerin, ülke yöneticilerinin en çok da kabin içinde yolcularla bilfiil muhatap olan ve onların isteklerini yerine getirmek için çabalayan bütün kabin ekibinin, yolcuların güvenli seyahatleri için elinde bulundurduğu sertifikalarla hem THY uçaklarının hem de hizmet verdiği yerli ve yabancı 20’ye yakın firmaya bakım hizmeti ve veren Turkish Technic yani uçak bakım ekibinin görevlerini layıkıyla yapması firmayı bugünlere, bu başarılara getirmesinde büyük payları vardır.

Eminim biz yolcular olarak zaman zaman karşılaştığımız bazı sıkıntılar neticesinde THY’ye sitem etmiş olabiliriz lakin genel intiba olarak özellikle kendi ülkesine verdiği hizmetlerden ötürü alkışı hak ediyor.

Markanın reklam kampanyaları adına gerçekleştirdiği sponsorluk anlaşmalarıyla kendi ülkesinde ve dünyada başarılı işler yapan spor takımları, futbolcuları taşıyarak marka değerini yukarılara taşımıştır.

Ayrıca yine THY bünyesinde bulunan ve nispeten daha ekonomik bilet fiyatları ile iç hatlarda hizmet veren Anadolu Jet de rakip firmaları geride bırakacak çok fazla hizmetle yolcularını ağırlamaya devam ediyor.

Yine ek olarak belirtmeliyim ki bazı firmaların uçak içerisindeki koltuk aralarındaki mesafeleri çok fazla daraltması, bagaj konusunda gösterdikleri aşırı titizlik yolcuları her zaman daha fazla avantajın olduğu yere yönlendiriyor.

Türkiye’nin son elli yılı içerisinde bazı inişli çıkışlı dönemler yaşamış olsa da Türk halkının nazarında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin göklerdeki başarısı olmuştur.

Bugün ve yarın dünya çapında kurduğu ortaklıklarla adından daha fazla söz ettireceğe benziyor.

Efendim en başta dediğimiz gibi Marifet iltifata tâbidir, müşterisiz meta zayidir Türk Hava Yolları gibi marka değeri Avrupa’da ve dünyada her geçen yerli ve milli bir marka, kendi ülke vatandaşları tarafından iltifat ve destek görmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Amacım buradan diğer yerel hava yolu şirketlerini yermek değil fakat yakın zamanda onların THY gibi bir markanın karşısında rekabet etmesinin bir hayli güç olduğunu belirtmek isterim.

Hem müşterilerine yani bizlere olan karşılamalarında, hem ister havada ister yerde olsun sunduğu hizmetlerle diğer firmalardan birkaç basamak önde olduğunu söylemeden edemeyeceğim.

Umarım gelecekte de başarılı bir şekilde yönetilerek Türk halkının övünç kaynağı olmayı sürdürür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR