Mesai saatleri içerisinde sigara molasına çıkmak kanunen yasaklanabilir

Mesai saatleri içerisinde sigara molasına çıkmak kanunen yasaklanabilir

Sigara kullanan işçilerin mesai saatleri içindeki sigara molası konusu, İş Yasası'ndaki düzenlemelerin gözden geçirilmesine neden oluyor. Çalışanların belirli aralıklarla işyerini terk ederek mola yapmaları personeller arasında tartışma yaratıyor.

5727 sayılı Yasa kapsamında kapalı alanlarda sigara içilmemesi sebebiyle, çalışanların belirli aralıklarla işyeri dışına çıkarak sigara molası yapmaları personeller arasında tartışma yaratıyor.

İş Yasası'nın 68. maddesine göre zorunlu ara dinlenme süresini aşan sigara molaları ancak işveren onayı ile kullanılabilecek ücretli dakikalık izin kapsamında değerlendiriliyor.

3-003.jpg

FAZLADAN MOLA TARTIŞMASI

Sigara molalarının işverenin yönetim hakkı çerçevesinde verilen diğer ara dinlenmeleri gibi sayılması, işverenlere periyot veya süre sınırlaması getirme yetkisi veriyor.

Sigara içen işçiler diğer mesai arkadaşlarına kıyasla düzenli olarak onar dakikalık fazladan dinlenme süresi kullanıyor.

Bu durumu mesai kaybı olarak değerlendiren işverenler teknolojik çözümlerle sigara takip sistemleri kurarak sigara molalarını denetliyor ve raporluyor.

1-001.jpg

BÜYÜK ŞİRKETLER DENETLİYOR

Teknolojik alt yapı ile yapılan takip ve kontrolde manyetik giriş kartları ve parmak izi sistemleri kullanılıyor. Yeni nesil sistemler sayesinde işverenler, işçilerin sigara molalarında harcadıkları toplam zamanı raporlayarak mesai verimliliğini artırmayı hedefliyor.

Gelişmeler iş yerlerinde sigara içmenin yasaklanması yönünde yeni düzenlemelere kapı araladı.

İş Yasası çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda sigara içen işçilerin mesai saatleri içinde sigara içmelerine sınırlama getirilmesi ve bu eylemin işveren onayına tabi tutulması gündemdeki önemli konular arasında yer alıyor.

İş yerlerindeki sigara içme eyleminin yasaklanması veya sınırlanması yönünde yapılacak düzenlemelerin, işverenlerin yönetim hakkı çerçevesinde hukuki bir temele dayandırılması bekleniyor.

Kaynak:Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.