Mevlana hakkındaki o iddiaya ateş püskürdü: “Büyük bir haksızlık ve zulümdür”

Mevlana hakkındaki o iddiaya ateş püskürdü: “Büyük bir haksızlık ve zulümdür”

Mevlana Araştırmaları Derneği Başkanı Adnan Karaismailoğlu, dünyaca ünlü mutasavvıf, alim ve şair Mevlana’nın Kösedağ Savaşı’nda Moğollarla işbirliği yaptığına yönelik iddialara ateş püskürdü!

Dünyaca ünlü mutasavvıf, alim ve şair Mevlana’nın Kösedağ Savaşı’nda Moğollarla işbirliği yaptığına yönelik iddialar hakkında konuşan Adnan Karaismailoğlu, “Vatandaşın böyle sevdiği insana yanlış ithamda bulunarak, bu tabloyu vatandaşla buluşturmak; büyük bir haksızlık ve zulümdür” dedi.

Mevlana Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Mevlana’nın 1243 yılındaki Kösedağ Savaşı’nda Moğollarla işbirliği yaparak; Anadolunun işgaline zemin hazırladığına yönelik tartışmalarla ilgili gazetemizin sorularını yanıtladı. Mevlana denildiğinde akla gelenin samimiyet, sevgi ve merhamet olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, “Vatandaşın böylesine sevdiği insana yanlış ithamda bulunarak, bu tabloyu vatandaşla buluşturmak, büyük bir haksızlık ve zulümdür. Şu anda bizim hep beraber gönül ve zihin dünyamız ile günlük hayatımızda ihtiyacımız olan duygu ve neşeyi yakalamak için yararlanmamız gereken Mevlana; birbirimizi kıracak, üzecek ve birbirinden koparacak bir alana çekiliyor. Bunların gerçekliği yok. Bu yanlış ve acı hususları Mevlana üzerinden tartışmaya çaba göstermek büyük bir emek israfı diye düşünüyorum” dedi.

k5.jpg

MEVLANA’YA ZULÜM

“İsmen tanımayan bilmeyen yok” diyerek halk arasındaki Mevlana ilgisini açıklayan Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Mevlana anıldığında akla gelen samimiyet, sevgi ve merhamettir. Bu ne kadar büyük bir değer. Konya’daki türbeyi ziyaret edenlerin sayısı da çoktur. Ama bilimsel ve kültürel ortamlarda daha çok anılması ve yararlanılması gerektiği kanaatindeyim. Okullarımızda sevgi, merhamet, adalet ve insanlığı anlatan metinleri neden tekrar tekrar okumayalım. Bugün burada eksikliğimizi ifade etmem lazım. Yani bilimsel ve kültürel ortamlarda daha çok anılması gerektiğine inanıyorum. Günümüzde toplumdaki ayrışmalara büyük bir ilaçtır. Mevlana, Mesnevi’de düşmanı dosta çevirme çabasını anlatıyor. Düşmanına dahi sağlıklı görüş ve merhametten bahsediyor. Dolayısıyla bu tür konuları gündeme getirmenin büyük bir fırsatını sağlıyor. Günümüzdeki zafiyetlerimizin çözümünü Mevlana anlatıyor. Vatandaşın böylesine sevdiği insana yanlış ithamda bulunarak, bu tabloyu vatandaşla buluşturmak, büyük bir haksızlık ve zulümdür” diye konuştu.

k3.jpg

GERÇEKLİĞİ YOK

Prof. Dr. Karaismailoğlu, Mevlana hakkındaki Moğollarla işbirliği yaptığına yönelik iddialarla ilgili sorumuza verdiği yanıtta, “Bu konuda birçok programda yapıldı. Bunlarda ben de bulundum. Bu yanlış ve acı hususları Mevlana üzerinden tartışmaya çaba göstermek büyük bir emek israfı diye düşünüyorum. Bunların her birinin çok güçlü cevapları vardır. Şu anda bizim hep beraber gönül ve zihin dünyamızda ve günlük hayatımızda ihtiyacımız olan duygu ve neşeyi yakalamak için yararlanmamız gereken Mevlana; birbirimizi kıracak, üzecek ve birbirinden koparacak bir alana çekiliyor. Bunların gerçekliği yok. Zulüm denen şey sadece kan dökmek değildir. Düşünce dünyasında gönül dünyasında tahribata da yol açar. Bu eleştirileri ön plana çıkarmak doğru değildir. Tartışması bile doğru değil” ifadelerini kullandı.

k2.jpg

KANITLANMIŞ OLANLAR DAHİ TARTIŞILIYOR

Karaismailoğlu, tartışma konusu edinilen olumsuz eleştirilerin bugünün tartışmacı kültüründen kaynaklandığını belirterek, “Elinize aldığınız kitabı bile yararlanmak için değil, eleştirmek için okuyorsunuz. Yani çok önemli ve açığa çıkmış konularda dahi tartışmalar yapılıyor. Bu günümüzün aykırı bakış tarzı” diyerek sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.