MİSGEP projesi sona erdi: Beklenen etkiyi yarattı mı?

MİSGEP projesi sona erdi: Beklenen etkiyi yarattı mı?

Son dönemde yaşanan maden kazaları Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak yürütülen Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi'ni akıllara getirdi. Peki proje beklenen etkiyi yarattı mı?

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi'ne (MİSGEP) 2019 yılında adım atıldı.

Proje kapsamında, kömür veya metal cevheri üreten 70 yeraltı maden işletmesi bu destekten yararlandı. 24 ay boyunca saha ziyaretleri ile rehberlik desteği kapsamında; işyerlerinin risk değerlendirmesi, acil durum planları, yeraltı maden ocağının 3 boyutlu modellenmesi, havalandırma planlarının yazılım üzerinden modellenmesi, iş kazası ve ramak kala olaylara dair raporlama ve kök neden analizi prosedürlerinin geliştirilmesi gibi teknik çalışmalarla birlikte 10.000 çalışanın sağlık taramaları yapıldı ve tiyatro yolu ile eğitiminler sağlandı.

Proje için toplam 17,6 Milyon Avro bütçe sağlandı.

Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin Kapanış Toplantısı 2023 yılının Kasım ayında gerçekleştirildi.

misgep-ic.jpg

MADEN KAZALARI PROJEYİ HATIRLATTI

2024 yılının ilk çeyreğinde başta Erzincan'da ve akabinde Elazığ'ın Palu ilçesinde meydana gelen maden kazaları MİSGEP projesini akıllara getirdi.

Konuya ilişkin projedeki bazı eksikliklere dikkat çeken uzmanlar bu işin teknik bir iş olduğunu, yalnızca yetkin kişilerin madenlerde üst düzey görevlere getirilmeleri gerektiğini vurgulayarak projede bunların da yer alması gerektiğini söyledi.

misgep-ic-2.jpg

Konuya ilişkin İlksayfa'ya konuşan Maden Mühendisi Çağrı Sırıklı ise ilk olarak madenlerde üst düzeydeki yöneticilerin bu konudaki yetkinliği üzerinden başlanması gerektiğini kaydetti. "Denetmenler gidince ocak şefleri vardiyaların iş sağlığı ve güvenliği ile bile ilgilenir vaziyette ve maalesef bu konuda daha eğitimli kişiler sektörden çekilmeye başladı. Sahada sadece üretim düşünülür hale geldi. Hatta denetleyen mühendisler de özel sektörden gelmedikleri için kolay bir şekilde onlarda kandırılıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Ayça Yaslı/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.