Psikolog Alp Tuğrul Kışla: Modern toplum aksesuarları hava atmak için kullanıyor

Psikolog Alp Tuğrul Kışla: Modern toplum aksesuarları hava atmak için kullanıyor

Psikolog Alp Tuğrul Kışla, insanların tüketim ve aksesuar yoluyla kendini anlatmaya çalıştığını ifade ederek, “Özellikle büyükşehirlerde bireyler, kendilerini tükettiği ürünlerle ve kullandığı markalarla ön plana çıkarmak istiyor” dedi.

Psikolog Alp Tuğrul Kışla, değişen tüketim alışkanlıkları ve aksesuarlara olan ilginin artması konularında gazetemize dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

ara.jpg

Lüks tüketimin insan hazzına daha çok hitap ettiğini söylen Psikolog Alp Tuğrul Kışla “İhtiyaçtan çok hava atabileceği bir arabayı tercih etmek bireyin haz duygusunu daha çok tatmin ediyor. Bu ev hanımları için de geçerli. Örneğin bir kadın, ihtiyaç olmamasına rağmen her sene mutfak eşyalarını yenileyebilir. Bireyler kendi benliğinden uzaklaştıkça, kendini anlatmak için daha çok para harcama ihtiyacı duyar” dedi.

ara33.jpg

“BİREYDEN ÇOK OBJELER ÖN PLANDA”

Toplumda lüks tüketimin, bireyleri birey olmaktan uzaklaştırdığını söyleyen Alp Tuğrul Kışla, “Bir süre sonra toplumda bireyden çok objeler ön plana çıkmaya başlar. Bu durum da toplumda git gide artan yalnızlığı ve çaresizliği ön plana çıkarıyor. Birey burada markanın reklamını yapan bir objeye dönüşüyor. Daha sonrasında ise kendi olarak değil de aldığı ürünlerle ön plana çıkmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

ara2-001.jpg

“ARTIK DÜŞÜNCELER DEĞİL TAKİPÇİLER ÖNEMLİ”

Kışla, lüks tüketimi etkileyen bir diğer unsur olan sosyal medya kavramına da değinerek şunları söyledi: “Artık, Youtube, İnstagram, TikTok, vb. platformlarda insanların ne söylediği değil ne kadar takipçilerinin olduğu önemli olur hale geldi. Birey, takipçisi olduğu içerik üreticisinin daha yüksek takipçisi olduğundan, onun önerdiği ürünü alma eğilimini daha fazla gösteriyor. Daha sonrasında birey, orada gördüğü kişi gibi evini dizmeye çalışıyor, onun gibi giyinmeye özeniyor. Kolaya kaçarak burada kendisine rol model bulma yolunu seçiyor.”

ara4435.jpg

“DÜŞÜNCEMİZE KADAR ETKİ EDİYOR”

Lüks tüketimin düşüncelere kadar etki ettiğini belirten Kışla, “Lüks tüketimde sadece bir ürün tüketimi söz konusu değil, aynı zamanda bir düşünce tüketimi de söz konusudur. İnsanlar, artık düşünmek istemiyor ve kendi düşünme iradelerini başkalarına teslim ediyorlar. Çünkü insanlara birileri nasıl yaşanacağını gösteriyor ve bu da aslında bir lüks tüketim örneğidir. Bu durum öyle bir hal almıştır ki, çocuklar yaşıtlarıyla sosyalleşebilmek için bir ürünü ailesine aldırmakta aşırı derece ısrarcı olabiliyor. Burada da lüks tüketimin düşünce yönünden olumsuz etkisini görmekteyiz. Çocuklar bazı şeyleri kavrayamayacakları yaşlarda, Youtube, TikTok gibi platformlarda fazlaca vakit geçirdiği zaman genellikle bu durumla daha sık karşılaşılıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak:Sefa Üstüner/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.