Sağlık Bakanlığı kalp krizine dikkat çekti

Sağlık Bakanlığı kalp krizine dikkat çekti

Sağlık Bakanlığı, artan kalp krizi vakalarına dikkat çekmek için sosyal medyasında kamu spotu yayınladı. Bakanlık yayınladığı görselde kalp krizi belirtilerini sıraladı.

Sağlık Bakanlığı son yıllarda artan kalp krizi vakalarına dikkat çekmek için sosyal medya hesabından bilgilendirici kamu spotu yayınladı. Değişen yaşam şartları, artan şehirleşme, günlük stres ve sağlıksız beslenme çeşitliliğinden dolayı önceki yıllara göre artan kalp krizi vakaları ani ölümlere neden olmaya devam ediyor.

kalp-klrizi-2.jpg

BELİRTİLERİ NELER?

Peki kalp krizi belirtileri nelerdir? Diye sorarsak şu şekilde sıralaya biliriz. “Göğüste baskı yanma hissi, sırta boyuna, çeneye omuzlara ve iki kola yayılan ağrı, nefes darlığı, yüksek nabız, soğuk terleme gibi basit belirtileri olan bir hastalık. Sağlı Bakanlığı yayınladığı kamu spotunda bu belirtiler görüldüğünde acil hastaneye başvurulması gerektiğini belirtiyor.

kalp-krizi-3.jpg

PEKİ, KALP KRİZİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Uzmanlar kalp krizini önlemek için basit önlemle riski azaltmanın yollarını şöyle sıralıyor, "Sigaradan uzak durulmalıdır. Düzenli, özellikle kalp hastalığına uygun egzersizler yapılmalıdır. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürdüren 50 yaşın üzerindeki kişiler bir egzersiz programına başlamadan önce bir doktora danışmalıdır. Kan basıncı ve kolesterol takibi için düzenli olarak doktora görünülmelidir. Kilo kontrolü sağlanmalıdır. Yağ, kolesterol ve tuz oranı düşük bir diyet yapılmalıdır. (Fındık, avokado, zeytin ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağ seçenekleri tercih edilmelidir. Bol sebze, meyve ve kepekli yiyecekler tüketilmelidir. Tansiyonun yükselmesine yol açan tuz günde sadece 5-6 gr’la sınırlandırılmalıdır. Deniz ürünleri-balık, baklagiller (fasulye ve mercimek gibi), kabuklu yemişler gibi çeşitli sağlıklı protein kaynakları tüketilmelidir. Kırmızı et tüketiminde etin yağsız olmasına dikkat edilmeli kırmızı et tüketimi haftada 1- 3 kez ile sınırlandırılmalıdır. Diyabet takibi ve düzenli kan şekeri kontrolü yapılmalıdır. Stresten uzak durulmalıdır. Alkolde uzak durulmalı ya da tüketimi sınırlandırılmalıdır."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.