Seçim sonrası ekonomiyi neler bekliyor?

Seçim sonrası ekonomiyi neler bekliyor?

Yerel seçimler için çalışmalar sürerken, seçim sonrası ekonomide olumsuzluk yaşanacağı iddiaları gündeme geldi. Bunun üzerine ekonomi beklentileri de merak konusu oldu.

Seçim sonrası Türk Lirası'nda değer kaybı, vergi artışları ve ekonomide olumsuzluk yaşanacağına dair iddialar tartışma konusu oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, ekonomide olumsuzluk yaşanacağı yönünde ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını kaydetti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de seçim sonrasına ilişkin değer düşüşü beklentilerinin anlamsız olduğunu, ülkenin cari açığı ile döviz ihtiyacının azaldığını vurguladı.

TÜRKİYE, GRİ LİSTEDEN ÇIKACAK MI?

Peki, uzmanların piyasalarda seçim sonrası beklentisi ne?

faft.jpg

Uzmanlar öncelikle Türkiye'nin Financial Action Task Force-FATF gri listesinden çıkacağını öngörüyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı da kripto yasası hazırlıyor.

Ayrıca uzmanlar, piyasada daralma trendinin durgun seyretmediğini kaydediyor. Bunun için enerji üretimi ve burada süren artışa dikkat çekiyor. Öte yandan dış ticaret açığının ocak ayında gerilemesini de örnek gösteriyor.

FED FAİZ İNDİRİMLERİ

fed-ic.jpg

Uzmanlar, yurtdışında da beklentilerin üzerinde seyreden ABD TÜFE verisi sonrasında Fed’in faiz indirimlerine başlamasının yılın ikinci yarısına kaldığını öngörüyor.

ENFLASYONUN GERİLEMESİ BEKLENİYOR

enflasyon-001.jpg

Enflasyonun geçtiğimiz yıl mayıs ayında zirve yapmasının ardından temmuz ve ağustos aylarındaki yüzde 9.5 ve yüzde 9.1’lik verilerin yıllık enflasyondan çıkmasıyla yüzde 45 seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

RİSKLER NELER?

Enflasyondaki yüksek seyrin tahmin edilenden daha uzun sürmesi ve faiz indirimi beklentilerinin ileri atılması piyasalar için risk arz ediyor. Ayrıca uzmanlar ticaret ortaklarının ekonomilerinin durgunluğa girmesini de risk olarak niteliyor.

Kaynak:Ayça Yaslı/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.